x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Parlamentul European interzice speculaţiile cu datoriile suverane

Parlamentul European interzice speculaţiile cu datoriile suverane

de Daniel Ionaşcu    |    15 Noi 2011   •   16:20

Parlamentul a votat un regulament care prevede limitarea speculatiilor facute impotriva unor tari cu ajutorul unor instrumente financiare, a anuntat institutia intr-un comunicat.

Astfel, au fost interzise tranzactiile in lipsa – adica acelea de tip "short selling", caracterizate prin faptul ca speculatorii nu detin si obligatiunile, ci le imprumuta de alt investitor si le recupereaza pe parcurs, atunci cand acestea au scazut in valoare. Diferenta intre valori o reprezinta profitul.

De asemenea, au fost oprite speculatiile cu CDS (Credit default swaps -nr), instrumente financiare de asigurare impotriva incapacitatii de plata. De exemplu, cumpararea de CDS pe titlurile unui anumit stat va fi permisa doar in cazul in care cumparatorul detine deja obligatiuni guvernamentale ale tarii respective sau actiuni intr-un sector economic puternic dependent de performanta CDS-urilor respective, precum o banca.

Ambele tipuri de tranzactii sunt considerate ca fiind la baza cresterii volatilitatii pietelor, iar cei care au tranzactionat CDS sunt acuzati de multe voci ca au agravat problemele economice ale Greciei.

Regulile vor impune o mult mai mare transparenta si practic vor interzice anumite tranzactii cu CDS, facand mult mai dificile speculatiile privind intrarea unei tari in incapacitate de plata.

Autoritatile nationale din domeniu pot ridica interdictia pentru o perioada de 12 luni, cu posibilitatea de prelungire pentru inca 6 luni. Aceasta decizie poate fi luata in cazul in care piata datoriilor suverane din tara respectiva nu mai functioneaza in mod corespunzator iar textul precizeaza o serie limitata de indicatori care constituie repere pentru aceasta decizie.

Noul regulament are nevoie si de aprobarea formala a Consiliului in saptamanile urmatoare si va intra in vigoare in Noiembrie 2012.

×