x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Paşti de 40 milioane de €

Paşti de 40 milioane de €

de Elena Stan    |    25 Mar 2009   •   00:00
Paşti de 40 milioane de €
Sursa foto: Jurnalul Foto/

Românii vor arunca milioane de euro pentru minivacanţa de Paşti, în ciuda crizei economice, a creşterii ratei şomajului şi a economiei aflate în pragul recesiunii.



Valoarea pachetelor turistice pentru Sărbătorile Pascale la munte sau la mare, în ţară sau în străinătate, se ridică la peste 40 de milioane de euro.

Agenţiile de turism au pregătit pentru vacanţa de Paşti pachete turistice cât mai atractive astfel încât criza să nu afecteze şi această ramură. Cum cea mai bună măsură anticriză sunt promoţiile, operatorii au ajustat preţurile pachetelor turistice. Astfel, preţul mediu pentru un pachet turistic în ţară a ajuns la 250 de euro faţă de 300 de euro cât era anul trecut, în timp ce o vacanţă în străinătate se poate achiziţiona la 400 de euro faţă de 500 de euro cât era în 2008.

AFACERE ÎN CREŞTERE
Promoţiile nu au rămas fără rezultate. Anul acesta, numărul românilor care vor pleca din ţară de Paşti va fi cu circa 10% mai mare decât anul trecut, ajungând la 40.000 de persoane, estimează Traian Bădulescu, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT). Operatorii de turism aşteaptă o creştere de circa 10% şi pentru destinaţiile interne, numărul turiştilor ajungând la circa 100.000 de persoane.

Un calcul sumar arată că agenţiile de turism vor încasa circa 16 milioane de euro de la cei 40.000 de români care vor petrece în străinătate Paştele. La acestea se vor adăuga încasările de circa 25 de milioane de euro de la cei 100.000 de turişti care vor petrece vacanţa prin ţară. Una peste alta, afacerea Paştele va aduce operatorilor din turism încasări de peste 40 de milioane de euro, cifră similară celei de anul trecut. Majoritatea celor care vor să profite de zilele libere şi-au făcut rezervare pentru zonele dorite încă din primele luni ale acestui an. "În ciuda crizei economice cu care se consideră că ne confruntăm, românii şi-au făcut rezervare din timp pentru vacanţa de Paşti.

Cele mai căutate destinaţii ramân în continuare Bulgaria, Grecia, Turcia, Austria, Tunisia, Israel şi capitalele europene. Majoritatea turiştilor români caută să meargă pentru minivacanţa de Paşti în locuri unde se poate ajunge cu maşina personală", spune Bădulescu. Ca şi anul trecut, românii vor merge în număr mare la vecinii bulgari pentru a petrece Sărbătoarea Învierii Domnului. Agenţiile de turism au în ofertă pachete turistice pentru Paşti în staţiunile Albena şi Nisipurile de Aur la preţuri foarte bune.

Astfel, pentru trei nopţi cazare şi masa la un hotel de patru sau cinci stele din staţiunea Nisipurile de Aur trebuie să plăteşti înre 100 şi 220 de euro de persoană. Cei care şi-au achiziţionat vacanţa din timp au beneficiat şi de reducere de 5%-15%. În timp ce anul trecut au petrecut Sărbătorile pascale la bulgari circa 10.000 de români, anul acesta specialiştii estimează o creştere de circa 10%-15%.

CONTRAOFENSIVA ROMÂNEASCĂ
Un număr de 41 de hoteluri vor fi deschise de Paşti în staţiunile de pe Litoral, din care 22 de unităţi sunt în Mamaia, trei în Eforie Nord, iar restul în Olimp, Venus, Saturn şi Mangalia, potrivit agenţiilor de turism. Dintre unităţile care vor deschise în Mamaia fac parte Rex, Iaki, Flora, Parc, Mamaia şi Palm Beach, în timp ce în Eforie Nord turiştii se vor putea caza la hotelurile Europa, Acapulco şi Grand. Totodată, vor funcţiona Hotelurile Cocorul (Olimp), Doina şi Decebal (Neptun), dar şi Palace şi Afrodita (Venus). În Saturn vor fi disponibile turiştilor hotelurile Hora, Saturn şi Sirena. Turiştii care vor merge de Paşte în Mangalia se pot caza la President, Corsa sau Paradiso, iar în Jupiter pot alege hotelul Iris, singurul care va fi deschis în această perioadă. În seara de Înviere va fi organizat un concert Goran Bregovic pe plajă, iar în celelalte zile vor mai fi pe litoral diverse concerte şi târguri de tradiţii româneşti, potrivit Ministerului Turismului.

×
Subiecte în articol: economic anul circa turism pasti