x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie PATIMILE LEULUI - Cronica atacului eşuat

PATIMILE LEULUI - Cronica atacului eşuat

de Daniela Ivan    |    22 Oct 2008   •   00:00
PATIMILE LEULUI - Cronica atacului eşuat

Trei săptămâni a luptat Banca Naţională a României (BNR) cu speculatorii străini pentru a apăra leul. A fost un atac extrem de violent, pe care l-a câştigat BNR după o luptă foarte dură. Ieri, după calmarea situaţiei, cursul leului a revenit la 3,620, similar celul înregistrat la 15 septembrie, ziua neagră a finanţelor mondiale. 



Deşi guvernatorul Mugur Isărescu nu a nominalizat cine au fost atacatorii, circulă zvonuri în piaţă că este vorba despre mai multe bănci mari străine, care nu au sucursale în România. Acestea au atacat leul, în încercarea de a obţine câştiguri bune din speculaţiile pe cursul valutar. În esenţă, aceste bănci au mizat pe o depreciere foarte puternică a monedei naţionale şi au cumpărat euro când cursul era de 3,8-3,9 lei/euro, iar apoi aveau poziţiile deschise pe lei, pe care încercau să le finanţeze de la o zi la alta. Ce nu au luat în calcul aceste instituţii financiare este specificul pieţelor monetare şi valutare din România, în care nu poţi să vinzi prea mulţi euro, pentru că nu ai lei suficienţi să-i cumperi. Mai mult, guvernatorul BNR are în permanenţă controlul asupra masei monetare aflate în circulaţie. După ce au suferit pierderi mari, speculatorii au plecat, însă nimeni nu ne garantează că nu se vor reîntoarce. "Dacă nu s-au fript suficient... bineînţeles, vor reveni", a opinat Isărescu. Iată cum a reuşit BNR să apere zi de zi atacul iniţiat de speculatori asupra monedei naţionale.

PRIMA SĂPTĂMĂNĂ – ÎNCEPE CĂDEREA LEULUI
Luni, 29 septembrie – începe atacul speculatorilor. Nimeni nu a intuit atunci cât de mare va fi amploarea operaţiunilor, poate şi pentru că nici măcar BNR nu ştia, la data aceea, cu cine are de-a face. Cursul a urcat uşor de la 3,6828 lei/euro până la 3,7208 lei/euro.

Marţi, 30 septembrie – leul pierde cinci bani şi ajunge la 3,7336 lei/euro.

Miercuri, 1 octombrie – încep să apară primele semne clare că cineva vrea să devalorizeze moneda naţională. Leul a slăbit şi a fost cotat de BNR la 3,7348 lei/euro.

Joi, 2 octombrie – speculatorii reuşesc să deprecieze leul până la nivelul de 3,7603 lei/euro.

Vineri, 3 octombrie – atacul se întăreşte, şi leul începe să piardă puternic teren în faţa monedei europene. Banca Naţională a României a calculat un curs 3,8720 lei/euro, în creştere cu 11,7 bani faţă de ziua precedentă. Însă, pe interbancar, leul s-a depreciat puternic, până la 3,92 unităţi pentru un euro.

A DOUA SĂPTĂMĂNĂ – CARE PE CARE
Luni, 6 octombrie – leul s-a prăbuşit şi a pierdut 11,7 bani faţă de nivelul de vineri. A ajuns la valoarea de 3,9410 lei/euro, cotaţie nemaiatinsă de patru ani. Analiştii economici vorbeau despre investitorii străini care-şi lichidau poziţiile şi care schimbau leii în euro sau dolari, pentru a pleca din România. Criza din SUA şi Europa îi determina să-şi lichideze poziţiile în România şi să-şi ducă banii acolo unde aveau nevoie de ei. Moneda naţională a luat-o la vale şi a fost nevoie de intervenţia fermă a BNR pentru a-i frâna căderea.

Marţi, 7 octombrie – cursul oficial a fost de 3,92 lei/euro.

Miercuri, 8 octombrie – BNR intervine pentru a sprijini leul şi a început să vândă euro mascat, puţin înainte ca pe piaţa interbancară cotaţiile leu-euro să atingă 4 lei. BNR nu ştia cu cine se confruntă şi nici cât va fi nevoită să dea din rezervă. Cursul BNR a fost cotat la 3,9233 lei/euro.

Joi, 9 octombrie – BNR a intervenit indirect din nou pe piaţă, reuşind să aducă leul la 3,8249 euro. Însă atacul speculatorilor a fost atât de dur, încât, cu toate intervenţiile BNR, cursul nu reuşea să se stabilizeze. După câteva zile bune de intervenţie, cursul nu putea fi stabilizat nici măcar în jurul valorii de 3,8 lei/euro. Chiar dacă BNR reuşea să-l coboare în timpul zilei, a doua zi dimineaţă speculatorii atacau din nou în forţă.

Vineri, 10 octombrie – guvernatorul Mugur Isărescu a decis să ia taurul de coarne şi să schimbe strategia. Nu mai vinde euro prin bănci, ci intervine direct pe piaţa valutară. Banca Naţională a României (BNR) a vândut circa 40 de milioane de euro, într-o intervenţie directă, cu scopul de a testa funcţionarea pieţei şi a înţelege necorelarea dintre piaţa monetară şi cea valutară, a declarat purtătorul de cuvânt al băncii centrale, Mugur Şteţ. El a explicat clar că  BNR a intervenit ieri, în jurul orei 13:00, şi a reuşit să coboare cursul de la 3,8260-3,8350 lei/euro la 3,7690 lei/euro.

A TREIA SĂPTĂMĂNĂ – FOAMEA DE LEI
Luni, 13 octombrie – guvernatorul explică intervenţia de vineri şi vorbeşte pentru prima dată de speculatori. Banca centrală trebuie să intervină atunci când nu este convinsă asupra realităţii cotaţiilor din piaţă, a spus Isărescu. "Este foarte importantă realitatea cotaţiilor din piaţă, a jucătorilor reali, nu vorbim de corecţi, ci de reali, adică cei care au lei şi valută. A te juca pe ecran cu cotaţii este un mare păcat într-o piaţă care se vrea funcţională. Trebuie să vedem cât de reale sunt acele cotaţii, dacă cel care cumpără valută are lei, îşi permite să cumpere lei la 18% ca să vândă contra valută", a spus guvernatorul. Pentru cine-l cunoaşte, a prefigurat voalat şi strategia viitoare.

Marţi, 14 octombrie – începe foamea de lei. Atuul lui Isărescu este controlul monedei naţionale. Guvernatorul ştie exact câţi lei sunt în circulaţie şi mai ştie că fără lei nu se pot cumpăra euro, deci cursul nu poate creşte. BNR a afişat un curs de 3,7677 lei/euro, a înregistrat o scădere nesemnificativă, cu 0,08 bani, faţă de nivelul de luni. Pe piaţa interbancară dobânzile la lei erau de  11,74-12,68% pentru depozitele cu scadenţa la o zi şi de 12,36-13,61% pentru plasamentele la o săptămână.

Miercuri, 15 octombrie – dobânzile pe piaţa interbancară la lei au explodat. Au urcat la 22%-25%. Cursul afişat de BNR a fost de 3,7869 lei/euro.

Joi, 16 octombrie – dobânzile în lei pe piaţa interbancară au crescut la 40%-50%, pe fondul crizei de lei. "Anumite bănci nu mai sunt în stare să ofere lichiditate, iar din acest motiv străinii au împrumutat lei chiar şi la dobânzi de 70%-80%", a declarat economistul  unei bănci. Cursul de schimb a fost cotat de BNR la 3,7752.

Vineri, 17 octombrie – nevoia de lei a urcat dobânzile pe piaţa interbancară până la 46%, însă au existat împrumuturi care s-au realizat chiar şi la 80%. S-au făcut tranzacţii chiar şi la 150% şi o mare bancă a rămas tot fără lei. Cursul de schimb a fost cotat la 3,7353 lei/euro. BNR a dat credite Lombard, pentru a compensa lipsa de lichiditate de 2 miliarde de lei (circa jumătate de miliard de euro).

×
Subiecte în articol: economic leul piata cursul octombrie lei/euro