x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Patriciu despre Marea Neagră: Sterling face o afacere proastă

Patriciu despre Marea Neagră: Sterling face o afacere proastă

de Elena Stan    |    09 Feb 2009   •   00:00

Rezervele de gaze şi ţiţei din Marea Neagră sunt mult mai mici decât cifrele vehiculate, iar toată campania de presă este o diversiune în care se vând iluzii, a declarat Dinu Patriciu, preşedintele grupului Rompetrol.



"Ne aflăm în faţa unei mari diversiuni. Ni s-au vândut iluzii, că acolo ar fi gaze şi ţiţei. După decizia de la Haga ne-am bucurat cu toţii, apoi ni s-au vândut iluzii, apoi a fost cineva acuzat. Acuzaţia este cu atât mai falsă cu cât acolo cea mai mare parte a concesiunilor o are Petrom, de circa 4.000 kilometri pătraţi", a spus Patriciu, la Realitatea TV.

Patriciu a afirmat că atunci când firma Sterling Resources căuta finanţare pentru lucrările din perimetrele pe care le deţine în Marea Neagră a avut acces la dosarul acestei companii, dar a decis să nu investească pentru că nu crede în această afacere. "Când Sterling căuta finanţare pentru acest proiect, m-am numărat printre cei care au studiat dosarul, dar am decis să nu investesc pentru că nu cred în ea. În opinia mea, Sterling face o afacere proastă", a spus Dinu Patriciu (foto).

REZERVE MICI
Potrivit lui Patriciu, rezervele de petrol din perimetrele din platoul continental al Mării Negre sunt de 5-10 milioane de tone, iar cele de gaze de 10 miliarde de metri cubi. Aceste re­zerve, care valorează câteva zeci de milioane de dolari, ar putea fi exploatate în decurs de 5-20 de ani. El a adăugat că este neadevărat că re­zervele de hidrocarburi ar fi date unei firme, statul având posibilitatea fie de a primi redevenţe, fie de a împărţi producţia, situaţie în care ar trebui să investească în lucrări. În opinia sa, alternativa cea mai avantajoasă pentru stat ar fi împărţirea producţiei.

El a afirmat că nu i se pare o greşeală modul în care Guvernul Tăriceanu a acordat dreptul de explorare a perimetrelor din Marea Neagră companiei Sterling. "Statul a stabilit prost redevenţele. Redevenţele în România sunt prea mici şi este o greşeală că nu se aplică con­trac­tele de împărţire a producţiei", a spus Patriciu.

Patriciu a adăugat că nu îl cunoaşte personal pe Nicolae Vidu, dar că i-a văzut Curriculum Vitae atunci când căuta administratori pentru Rompetrol Well Services. El a spus că ştia că Vidu se află în conflict de interese, pentru că lu­cra la o firmă cu care Rompetrol avea contracte comerciale, respectiv Midia Resources, subsi­dia­ra locală a Sterling Resources, dar l-a acceptat întrucât contractele re­pre­zintă doar 1% din cifra de afaceri a Rom­petrol Well Services.

"Sunt prieten cu Dorin Ma­rian, care a lucrat în Rompetrol şi va lucra cu mine pentru că este geolog. Nu putem mer­ge până în pânzele albe cu teroria conspiraţiei", a spus Patriciu. Dorin Marian a semnat, alături de Tăriceanu, ordonanţa de urgenţă din 2008 a fostului guvern privitoare la contractul cu Sterling Resources.

×
Subiecte în articol: economic patriciu sterling