x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Patriciu ia 2 miliarde $ pentru 3/4 din Rompetrol

Patriciu ia 2 miliarde $ pentru 3/4 din Rompetrol

de Vali Blanaru    |    28 Aug 2007   •   00:00
Patriciu ia 2 miliarde $ pentru 3/4 din Rompetrol
Sursa foto: DAN MARINESCU/

Dinu Patriciu a văndut vineri 75% din acţiunile Rompetrol Group companiei petroliere KazMunayGaz din Kazahstan intr-o tranzacţie estimată la 2,1 miliarde de dolari. Devenit cel mai bogat dintre romăni, Patriciu are de gănd să-şi continue afacerile cu petrol, să investească pe piaţa imobiliară şi in formarea unui trust media.


Omul de afaceri Dinu Patriciu a anunţat ieri că a văndut 75% din acţiunile Rompetrol Group către KazMunayGaz (KMG) din Kazahstan. Omul de afaceri nu a vrut să precizeze căţi bani va incasa in urma tranzacţiei, lăsănd presa să calculeze, dar a menţionat că valoarea de piaţă a intregului grup a fost estimată la 3,616 miliarde de dolari. Â


  • Jurnalul Naţional: Domnule Patriciu, aţi devenit miliardar in dolari. Aţi reuşit să-l detronaţi pe Ion Ţiriac in topul celor mai bogaţi romăni?
Dinu Patriciu: Nu sunt nici mai bogat, nici mai sărac decăt in urmă cu o săptămănă. Acum, o mare parte a bunăstării mele este lichidă. Şi inainte a fost o greşeală de evaluare a averilor. Â


  • Cum s-a ajuns la intrarea KazMunayGaz in acţionariatul Rompetrol Group?
Vănzarea, perfectată la 24 august, a fost rezultatul unei proceduri de licitaţie private, care a durat şapte luni şi care a fost coordonată de Grupul de Energie din Londra al Băncii de Investiţii Morgan Stanley. A fost un proces lung, multe companii au fost interesate, printre care fonduri de investiţii şi companii petroliere. Nu m-a interesat lichidizarea, ci resursele de creştere a companiei. Un alt criteriu a fost cel legat de strategia de dezvoltare a Rompetrol in zona Marea Neagră - Balcani - Bazinul Mării Mediterane. Rezultatul a fost crearea unui pod energetic de acces alternativ la resurse ce nu depind de Rusia şi creează un fel de Nabucco al ţiţeiului. Consider că a fost mai important să asigurăm resurse, materii prime decăt investiţii financiare. Iar Kazahstanul avea nevoie de o ieşire către pieţele europene.


Procese

  • Are vreo legătură decizia de a vinde cu procesele in care sunteţi implicat?
Procesele au fost o făcătură şi voi căştiga tot. Nu mi-au influenţat decizia de a vinde acţiunile.


  • Sunteţi mulţumit de suma obţinută? A fost influenţată in vreun fel de acţiunile in justiţie?
Valoarea grupului Rompetrol a fost evaluată de două bănci de investiţii la 3,616 miliarde de dolari. Poate că, dacă nu aş fi pierdut timpul in justiţie, această valoare ar fi fost dublă. Cu băncile am fost intr-un parteneriat foarte corect, insă am pierdut timp explicănd multor persoane că sunt nevinovat. Acest timp a fost cheltuit degeaba şi ar fi putut fi folosit pentru dezvoltarea Rompetrol prin noi fuziuni sau achiziţii.


  • Tranzacţia cu KMG este condiţionată de aprobarea Comisiei Europene. Aţi avut discuţii preliminare cu reprezentanţii CE?
Nu ne aşteptăm la surprize din partea Comisiei, ci, cum spuneam in comunicatul de presă comun, ne aşteptăm la o primire entuziastă, deoarece tranzacţia indeplineşte regulile de piaţă, iar compania va contribui in mod semnificativ la securitatea energetică europeană. Achiziţia va fi aprobată de Comisia Europeană in 30-60 de zile. Â


  • Căt mai deţineţi din Rompetrol?
Din pachetul de 25% care nu a fost văndut, 20% imi aparţin mie, iar restul de 5% aparţine asociatului meu Phil Stephenson. Nu mă aştept la schimbări in acţionariatul Rompetrol in următorii doi-trei ani. Este importantă stabilitatea companiei. Rompetrol va fi administrat in comun de cei doi acţionari, iar KMG va numi şase membri in consiliul de administraţie al Rompetrol. Acţionarul majoritar are cuvăntul principal referitor la deciziile strategice, dar aici interesele coincid. Nu se va schimba echipa de conducere a grupului, iar eu voi rămăne preşedinte şi CEO căt mă vor ţine puterile.


  • Spuneaţi că Rompetrol va avea asigurat accesul la resurse. Sunteţi interesat de achiziţionarea unor noi rafinării in Romănia şi străinătate?
Creşterea capacităţii de rafinare de la Midia la 5 milioane de tone in 2008-2009 este suficientă pentru acoperirea pieţei interne. Vor avea loc achiziţii de rafinării in Europa mai ales in zona vizată de noi pentru dezvoltare Marea Neagră - Balcani - Bazinul Mării Mediterane. Vom participa la privatizarea Societăţii Naţionale a Petrolului din Serbia, care ne-ar asigura accesul la două rafinării şi o piaţă de 2 milioane de oameni.


  • Aţi anunţat instituţiile statului de tranzacţia cu KMG?
Comunicarea a fost făcută către toate instituţiile relevante la aceeaşi oră.


  • Inclusiv către preşedintele statului?
Nu este relevant pentru această tranzacţie.


  • Cum se explică faptul că tranzacţiile la Bursa de Valori Bucureşti cu acţiunile Rompetrol Rafinare au fost suspendate la circa jumătate de oră după ce ştirea a apărut la tv?
A fost decizia dumnealor. Noi am anunţat Bursa la ora 11 CET (n.r. - ora 12 ora Romăniei). Ce au făcut mai departe a fost decizia lor.


Planuri

  • Ce veţi face cu banii?
O parte din banii incasaţi ii voi orienta către finanţarea Fundaţiei Dinu Patriciu, pe care pănă acum o ştiaţi sub numele de Energie Vie şi care are ca obiect acordarea de burse in străinătate pentru elevi, studenţi şi masteranzi. Fundaţia va avea un fond de 100 de milioane de dolari pentru burse in străinătate.

O altă direcţie spre care voi orienta o parte din bani este fondul de investiţii Romania Moldova Development Fund. Fondul va activa prin investiţii directe pe cele două pieţe.

Voi continua investiţiile in mass-media, presă scrisă, radio, televiziune şi mai ales internet. O altă prioritate in acest moment este investiţia in real estate. De altfel, in acest sector sunt deja prezent de multă vreme şi deţin proprietăţi in jurul Capitalei şi in restul ţării de sute de milioane.


Evaluare

Patriciu a refuzat să facă publică suma care ii va reveni in urma tranzacţiei şi a pus presa să calculeze. In condiţiile in care Rompetrol a fost evaluat la 3,616 miliarde de dolari, tranzacţia pentru pachetul de 75% din titluri s-ar ridica la 2,7 miliarde de dolari. Din aceştia, Patriciu va incasa circa 2,16 miliarde de dolari, in timp ce partenerului său american, Phillip Stephenson, ii vor reveni aproximativ 540 de milioane de dolari.


Bursă blocată

Acţiunile Rompetrol Rafinare, principalul activ deţinut de grupul Rompetrol, au urcat rapid la bursă, iar tranzacţiile cu acest titlu au fost suspendate. Titlurile rafinăriei şi-au accelerat căştigul pănă la 14,29%, după ce piaţa a aflat despre vănzarea companiei-mamă. Pe piaţa Rasdaq, acţiunile Rompetrol SA, firma care operează rafinăria Vega Ploieşti a Rompetrol, au fost oprite de la tranzacţionare, după ce afişau un căştig de 21,95%, la 25 de bani.


KMG - o mare de petrol

KazMunayGaz este compania de stat din Kazahstan in domeniul explorării, producţiei, rafinării şi transportului de petrol, gaze şi produse petroliere. KazMunayGaz a fost fondată la 20 februarie 2002, prin decretul prezidenţial al lui Nursultan Nazarbayev (foto). Acesta a comasat Compania Naţională de petrol Kazakhoil şi Compania Naţională de Transport de Petrol şi Gaze. Rezervele de petrol ale companiei sunt estimate la 1,52 miliarde de barili, 16,3 miliarde de metri cubi de gaz şi 12,7 milioane de barili rezervă de gaz condensat. Companiile din grupul KazMunayGaz au realizat in perioada ianuarie-iunie 2007 venituri de 4,124 miliarde de dolari, in creştere cu 4,8% faţă de aceeaşi perioadă a lui 2006. Compania estimează că in acest an va produce 17,162 milioane de tone de petrol şi gaz condensat şi 5,75 milioane de produse rafinate. Probabil că Ceauşescu, care vizita de opt ori pe an rafinăria Midia, s-ar răsuci in mormănt la vestea că odorul său a ajuns controlat de firma lui Nazarbayev.


×