x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Patriciu se contrazice în privinţa petrolului şi gazelor din Marea Neagră

Patriciu se contrazice în privinţa petrolului şi gazelor din Marea Neagră

01 Oct 2009   •   00:00

Rezervele de hidrocarburi din Marea Neagră sunt atât de mari încât ar putea chiar să înlocuiască aportul Rusiei, ca furnizor internaţional de energie, a spus Dinu Patriciu, preşedintele DP Holding la Black Sea Energy and Economic Forum.

La începutul anului, în plin scandal privind concesionarea exploatării de către guvernul Tăriceanu a unor suprafeţe din zona disputată în instanţă cu Ucraina, Patriciu aprecia cantităţile ca fiind mici. „Ne aflăm în faţa unei mari diversiuni. Ni s-au vândut iluzii, că acolo ar fi gaze şi ţiţei. După decizia de la Haga ne-am bucurat cu toţii, apoi ni s-au vândut iluzii, apoi a fost cineva acuzat", preciza Patriciu în februarie.

La acea dată el aprecia că rezervele de petrol din perimetrele din platoul continental al Mării Negre sunt de 5-10 milioane de tone, iar cele de gaze de 10 miliarde metri cubi. Acestea ar valora cîteva zeci de milioane de dolari, şi ar putea fi exploatate în decurs de 5-20 de ani.

ALIANŢĂ CONTRA RUSIEI
Alianţa statelor riverane Mării Negre pentru exploatarea hidrocarburilor este posibilă şi se va face în mai puţin de 10 ani, dar includerea Rusiei nu este necesară, a mai spus Patriciu.
„Este posibilă această alianţă şi se va face în mai puţin de zece ani. Nu este necesar să includă şi Rusia", a spus Patriciu, referindu-se la declaraţiile de miercuri ale lui Richard Morningstar, reprezentantul special pentru energie al SUA în Eurasia.
Morningstar a declarat, miercuri, că Marea Neagră are rezerve de hidrocarburi, iar statele riverane trebuie să se alieze pentru exploatarea zăcămintelor.
El a mai afirmat că securitatea energetică poate fi asigurată cel mai bine prin diversificarea rutelor de aprovizionare.

×
Subiecte în articol: petrol patriciu marea neagră gaze