x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Patriciu: statul putea să vândă din proprietăţi, ministerul de Finanţe este prost

Patriciu: statul putea să vândă din proprietăţi, ministerul de Finanţe este prost

27 Sep 2009   •   00:00

Omul de afaceri Dinu Patriciu apreciază că România ar fi trebuit să vândă proprietăţi aflate în posesia statului, pentru creşterea veniturilor, nu să apeleze la sprijin financiar extern, de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi alte instituţii internaţionale.



"Nu a fost bine că ne-am împrumutat de la FMI, ci trebuia ca statul să vândă ce mai are în posesie, cum ar fi clădiri administrative", a declarat Patriciu într-o emisiune televizată.
România a împrumutat 19,95 miliarde euro de la FMI, UE, BM,şi BERD, din care 12,95 miliarde de euro de la FMI.

"CURSUL E O UNEALTĂ DE IMAGINE"
Patriciu a mai spus că euro va ajunge 4,7-4,8 lei pe euro la finele anului şi că este o "unealtă de imagine", politică şi electorală. Cursul valutar nu corespunde productivităţii industriei şi nici capacităţii economiei de a adăuga valoare adăugată, a mai completat el. "Cursul valutar este un joc între Banca Naţională a României, speculatori şi bănci. Aici intră şi factorul electoral. Cursul este o unealtă de imagine", a afirmat Dinu Patriciu.

PRIMA CASĂ- "TRĂZNAIE ECONOMICĂ"
Programul Prima casă este "o trăznaie economică" şi era era evident că băncile nu vor da bani, mai consideră patriciu. Prin acesta se pot lua credite pentru care este plătit un avans de 5% pentru o locuinţă de maximum 60.000 euro sau de 3.000 euro plus diferenţa din preţul de achiziţie. Rata dobânzii este EURIBOR (rata solicitată între principalele bănci din zona euro la depozitele pe piaţa interbancară) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR (rata dobânzii la împrumuturi pe piaţa interbancară românească) plus maxim 2,5 puncte procentuale.

ALUNGAREA INVESTITORILOR
Parlamentul unicameral ar transforma România dintr-o ţară europeană în una estică, de tipul Belarusului şi ar alunga investitorii, mai spune Patriciu.
Investitorii "uită de dosarul România şi privesc spre Malaezia, Vietnam sau Filipine", când află că politicienii se înjură sau că se va organiza un referendum pentru Parlament unicameral. Recent, preşedintele Traian Băsescu a propus organizarea unui referendum, în ziua alegerilor prezidenţiale, pentru consultarea populaţiei privind parlamentul unicameral, cu până la 300 de parlamentari.

"MINISTERUL DE FINANŢE ESTE PROST"
"Ministerul Finanţelor nu are bani pentru că nu ştie să aibă bani. Pentru că este prost. Banii sunt rezultanta inteligenţei cu care-i strângi. Sărăcia este rezultatul incompetenţei sau, la nivel social, al unei conjuncturi din care cei săraci trebuie ajutaţi să iasă", s-a dezlănţuit Patriciu. În opinia afaceristului, Ministerul Finanţelor nu va avea bani atâta timp cât cheltuielile bugetare vor rămâne enorme, raportat la o economie încă firavă.

El a cerut Guvernului să concedieze 600.000 de bugetari. Aceast număr ar fi raţional şi ar însemna un nou început în economie.
Potrivit omului de afaceri, în România criza economică va avea o formă de fierăstrău, cu mai multe "W"-uri, adică scădere, urmată de creştere şi apoi de o altă cădere.

×
Subiecte în articol: economic