x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Patronii contesta noul Cod Fiscal

Patronii contesta noul Cod Fiscal

19 Iun 2004   •   00:00

ECONOMIC

Patronii propun scaderea cotei de impozitare pe profit la 14% pentru a-i stimula pe intreprinzatori sa reinvesteasca acesti bani. Uniunea Nationala a Patronatului Roman mai propune impozitarea salariilor in cinci trepte, cu cote cuprinse intre 11% si 38%.
IOHANNA ONACA

Coborarea cotei de impozitare de la 25% la 19%, corelata cu cresterea impozitului pe dividende de la 10% la 15% nu va avea efectul de relaxare a fiscalitatii, considera Uniunea Nationala a Patronatului Roman (UNPR). Confederatia sustine ca patronii nu sunt incurajati sa reinvesteasca profitul atata timp cat sarcina fiscala ramane una foarte mare, ajungand la un total de 34%. Solutia propusa de UNPR prevede diminuarea cotei de impozitare de la 25% la 14%, astfel incat sarcina fiscala provenita din 14% - impozit pe profit - si 15% - impozit pe dividende - sa ajunga la 29%. "Abia atunci patronii vor fi motivati sa reinvesteasca", a declarat Marian Petre Milut, presedintele UNPR.

Cresterea salariala nu va acoperi inflatia

O data cu majorarea salariului minim pe economie, multe dintre venituri vor trece la o grila de impozitare superioara, deci bugetul de stat isi va amortiza pierderile provocate de diminuarea impozitului, considera reprezentantii UNPR. Cresterea efectiva a salariului ramane sub nivelul prognozat al inflatiei pe 2005, de 6%-7%. "Din calculele noastre rezulta ca la un salariu de 3 milioane de lei cresterea salariala este de 34.000 de lei, deci cu putin peste 1%", a declarat Maian Milut. Practic, noua grila de impozitare va aduce in buzuarul romanilor cu 1%-2% mai multi bani decat pana acum, dar insuficient pentru a acoperi cresterea preturilor.

Impozitare in cinci trepte

Actuala grila de impozitare a salariilor stabileste o cota maxima, care este inca foarte ridicata in comparatie cu alte tari. In Bulgaria, aceasta este de 29% la un venit anual pentru aplicarea cotei de 3.800 de euro, iar in Cehia se ridica la 32% la un venit de 11.000 de euro, potrivit datelor UNPR. Comparativ, Romania va avea o cota de 38% la un venit anual de 4.350 de euro (365 euro/luna). UNPR propune o noua grila de impozitare preluata dupa modelul american, in cinci trepte. Astfel, pentru salariile sub 3 milioane de lei, impozitul propus este de 11%, iar pentru salariile cuprinse intre 3 milioane si 12 milioane de lei cota ar trebui sa fie de 15%. In varianta propusa de UNPR, salariile intre 12 milioane si 25 de milioane de lei ar trebui impozitate cu 22%, cele intre 25 si 50 de milioane de lei, cu 29%, iar lefurile care depasesc 50 milioane de lei ar trebui supuse unei cote de impozitare de 38%.

TVA redus

Cota TVA perceputa pentru publicatii, produse alimentare si exporturi ar trebui diminuata, considera UNPR. Confederatia isi sustine propunerea luand ca exemplu alte state europene, unde cota TVA la aceste categorii de produse si servicii este mai mica sau nula. In Norvegia, cota TVA pentru exporturi, ziare si carti este zero si o cota redusa, de 12%, pentru alimente. In Marea Britanie, cota TVA este zero pentru carti, ziare, reviste, exporturi si transporturi, iar in Elvetia, se aplica o cota de numai 3,6% pentru turism si publicatii, potrivit datelor UNPR.
×
Subiecte în articol: economic milioane cota impozitare unpr