x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Patronii dau in judecata Finantele

Patronii dau in judecata Finantele

06 Apr 2005   •   00:00

Modificarea Codului Fiscal prin ordonanta de urgenta starneste protestul confederatiilor patronale, care considera aceasta masura una ilegala si cer retragerea de urgenta a actului normativ.

  • de GABRIEL PREDA
  • Confederatiile patronale solicita reexaminarea si revocarea ordonantei de urgenta care aduce modificari ale reglementarilor privind impozitul pe profit, impozitul pe venit, TVA-ul, accize. Protestul indreptat impotriva Guvernului vine la numai o saptamana dupa ce Uniunea Patronatelor din Romania (UNPR) si-a exprimat dezacordul fata de publicarea in Monitorul Oficial a Ordonantei de Urgenta de adoptare a noului Cod Fiscal. "Va asiguram ca acest protest nu va fi unul pasiv. Daca nu se retrage si nu se repune in dezbatere acest act normativ, dupa aproximativ o luna, timp in care se vor resimti efectele acestuia, vom da in judecata Ministerul Finantelor. Si nu va fi un singur proces, ci 1.500", a declarat Adrian Izvoranu, director general al Confederatiei Patronale a Industriei Serviciilor si Comertului din Romania.

    ILEGALITATE. Potrivit Constitutiei Romaniei, impozitele, taxele si orice alte venituri ale bugetului de stat si ale bugetului asigurarilor sociale de stat se stabilesc numai prin lege, iar Codul Fiscal se modifica si se completeaza numai prin lege, promovata, de regula, cu sase luni inainte de data intrarii in vigoare a acesteia. "Modificarea Codului Fiscal si stabilirea prin ordonanta de urgenta a majorarii impozitelor si accizelor sunt neconstitutionale. Modificarile aduse dupa inceperea anului fiscal elimina predictibilitatea", a declarat Ovidiu Niculescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR). Confederatiile patronale spun ca modificarile aduse Codului Fiscal sunt ilegale. "Proiectul Codului Fiscal nu a fost discutat in Comisia de Dialog Social si nu are avizul Consiliului Economic si Social. Mai mult decat atat, este o incalcare grava a legislatiei de catre un minister care ne atrage noua atentia sa respectam legea", a adaugat Adrian Izvoranu.

    RASPUNS. "Masura a fost luata intr-o situatie de presiune, insa aceasta va incuraja investitiile pe termen lung, va reduce specula si va oferi noi locuri de munca", a declarat vicepremierul Gheorghe Copos, recunoscand insa ca dialogul social si rolul Consiliului Economic si Social trebuie sa creasca.

    ×
    Subiecte în articol: economic