x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Patru bănci îşi dispută supremaţia banilor electronici

Patru bănci îşi dispută supremaţia banilor electronici

de Daniela Ivan    |    31 Mar 2017   •   13:04
Patru bănci îşi dispută supremaţia banilor electronici
Sursa foto: GeorgeRudy/Getty Images/iStockphoto

Plata cu cardul a început să fie tot mai folosită şi în România, atât în magazine, cât şi online. Un milion de plastice cu CIP au fost emise numai anul trecut, iar valoarea tranzacţiilor s-a apropiat de 14 miliarde de lei, în decembrie 2016. Piaţa este dominată de patru bănci, care deţin 60% din cardurile active.

 

Cumpărăturile achitate cu cardurile de salarii (debit) s-au ridicat la 11,488 miliarde de lei în decembrie 2016, comparativ cu 9,153 miliarde lei în aceeaşi perioadă a anului precedent, potrivit celor mai recente date ale Băncii Naţionale a României. În plus, plăţile cu cardurile de credit au atins valoarea de 2,416 miliarde de lei, comparativ cu 1,914 miliarde de lei în decembrie 2015. În total, valoarea plăţilor cu cardurile de debit şi credit a fost de 13,904  miliarde de lei în decembrie 2016, cu 2,84 miliarde mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2015, când au fost de 11, 067 miliarde de lei, arată datele BNR.

Din totalul plăţilor de 13,904 miliarde de lei, 9,268 miliarde de lei s-au efectuat prin intermediul POS-urilor, restul prin mijloacele de plată online.

 

Numărul de carduri active (debit plus credit) se ridică la 15,962 milioane, conform statisticilor BNR, care fac referire la 31 decembrie 2016. Numărul este cu un milion mai mare decât în decembrie 2015, când numărul de carduri active era de 14,960 milioane.

Cumpărăturile cu cardul au crescut cu aproape trei milioane de lei pe parcursul ultimului an

 

Cei mai importanţi jucători

Cinci bănci deţin aproape 63% din numărul cardurilor active, respectiv 10,2 milioane de unităţi. Pe de altă parte, trebuie subliniat că numai Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, BCR şi BRD se pot lăuda cu portofolii mai mari de două milioane de carduri, potrivit unui studiu de piaţă realizat de revista Banking News.

·   Banca Transilvania este, din anul 2015, liderul pieţei cu cele peste 2,85 milioane de carduri active. Pe lângă faptul că deţine supremaţia pieţei în general, banca din Cluj este lider şi pe nişa cardurilor de debit.

·   Raiffeisen Bank ocupă primul loc pe piaţa cardurilor de credit, cu 440.000 de unităţi. În plus, austriecii se plasează pe poziţia a doua  pe piaţa totală a cardurilor, cu un total de circa 2,34 milioane de unităţi.

·   BCR, cea mai mare bancă din România, ocupă poziţia a treia, cu un total de 2,3 milioane de carduri, din care 2,2  milioane de debit.

·   BRD, a treia bancă după active, ocupă al patrulea loc pe piaţa cardurilor. Francezii au un portofoliu de 2,2 milioane de unităţi, din care aproximativ 92.000 sunt pentru companii.

·   CEC, singura bancă deţinută de statul român, ocupă locul cinci cu un portofoliu de peste un milion de unităţi, din care majoritatea sunt de debit.

Autorii studiului au precizat că revista Banking News nu deţine o situaţie la zi a cardurilor ING Bank, motiv pentru care olandezii nu au putut fi cuprinşi în top. Ultimele date disponibile arată că în 2012, banca avea în jur de un milion de carduri active, dar este de aşteptat ca acum să deţină mult peste un milioan de unităţi active având în vedere accentul pus în ultimul timp pe promovarea acestui business.

×