x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Penalizari pentru taierea curentului

Penalizari pentru taierea curentului

27 Mar 2004   •   00:00

Vi se intrerupe curentul electric? Vi se strica aparatura electrocasnica sau alte echipamente din cauza calitatii deficitare a energiei electrice platite?

Proiectul unui regulament de furnizare a acestui tip de marfa promite moduri severe de penalizare a furnizorilor vinovati.

Pentru abaterile de la calitatea serviciului de furnizare a energiei electrice, furnizorul acesteia va fi sanctionat prin reduceri tarifare sau prin plata catre consumatori a unor penalizari, conform proiectului Regulamentului de furnizare a energiei electrice, recent elaborat de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) si aflat in proces de avizare.

PEDEPSE. Astfel, furnizorul va acorda o reducere a pretului energiei de 12,5% pentru energia electrica furnizata, pe o durata mai mare de 30 minute consecutive, la o tensiune in afara limitelor in vigoare, la cererea scrisa a consumatorului depusa in termen de 5 zile lucratoare de la inceperea producerii evenimentului. De asemenea, furnizorul va plati consumatorului penalizari pentru nerespectarea indicatorilor de calitate stabilite in standardul de performanta stabilit de autoritatea competenta sau a clauzelor specifice contractuale. Sunt reglementate si principiile platii daunelor provocate ca urmare a intreruperilor in alimentarea cu energie electrica, ca si a despagubirilor pentru producerea de daune materiale din culpa operatorului de retea. Alte prevederi referitoare la calitate vizeaza modul de desfasurare a relatiilor contractuale, incepand cu informarea consumatorilor si sfarsind cu monitorizarea si constatarea abaterilor de la contract.

RESTRICTII. Pe de alta parte, notarii publici nu vor autentifica actele de instrainare a locuintelor sau a altor imobile fara dovada achitarii la zi a facturilor de energie electrica sau a preluarii eventualelor datorii de noul proprietar.
Adrian N. Ionescu

×
Subiecte în articol: economic