x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Pensiile private, in stand-by

Pensiile private, in stand-by

de Catalin Pruteanu    |    27 Iul 2007   •   00:00
Pensiile private, in stand-by
Sursa foto: Simion Mechno/

Deşi 17 septembrie 2007 a fost anunţată ca dată de incepere a perioadei de aderare la fondurile de pensii administrate privat, introdu-cerea acestui sistem s-ar putea amăna cu cel puţin un an, din cauza obiecţiilor aduse de sindicate.

Obiecţiile sindicatelor - femeile sunt discriminateÂ

Deşi 17 septembrie 2007 a fost anunţată ca dată de incepere a perioadei de aderare la fondurile de pensii administrate privat, introdu-cerea acestui sistem s-ar putea amăna cu cel puţin un an, din cauza obiecţiilor aduse de sindicate.

Programul reformei pensiilor private din Romănia prevede că in perioada 17 septembrie-17 decembrie salariaţii cu vărsta de pănă la 35 de ani vor fi obligaţi să adere la un fond de pensii administrat privat. Angajaţii cu vărste cuprinse intre 35 şi 45 de ani pot opta pentru un fond de pensii oricănd, pănă la implinirea vărstei de 45 de ani, conform normelor emise de CSSPP. Angajaţii care pănă la finele perioadei de subscriere nu vor adera la un anumit fond de pensii private vor fi distribuiţi aleatoriu companiilor care vor activa pe această piaţă in funcţie de mai multe criterii.

Primele contribuţii pentru pensiile private vor fi colectate in luna ianuarie a anului 2008. Există insă unele obiecţii, legate de discriminarea femeilor şi de implementarea sistemului informatic fără de care pensiile private nu pot funcţiona.

PROBLEME. Confederaţiile sindicale şi Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE) i-au trimis o scrisoare deschisă primului-ministru in care trag un semnal de alarmă legat de apropiata introducere a sistemului de pensii private. Principalele "puncte critice" sunt, in opinia semnatarilor, lipsa de informare a viitorilor contribuabili, precum şi modificarea legislaţiei din domeniu. Una dintre cele mai importante modificări cerute este introducerea unui articol in lege care să specifice clar obligativitatea utilizării unor tabele biometrice unisex in calculul cuantumului pensiei lunare. Aceasta deoarece se presupune că legea anuităţilor (care va fi elaborată in primii trei ani după implementarea sistemului) ar putea conţine, la cererea fondurilor de pensii, tabele biometrice diferite pentru femei şi bărbaţi. Consecinţa va fi discriminarea femeilor care, comparativ cu bărbaţii, vor primi o pensie mai mică din cauza speranţei de viaţă mai mari a acestora şi a perioadei mai mici in care acestea contribuie la fondurile de pensii.

Â

AMĂNARE. "La intălnirea pe care au avut-o cu primul-ministru am solicitat modificarea Legii fondurilor obligatorii de pensii şi amănarea implementării sistemului pănă la data la care sistemul informatic integrat necesar funcţionării acestuia va fi realizat", spune Petre Dandea, vicepreşedinte Cartel Alfa. Dandea mai afirmă că, in absenţa sistemului informatic integrat, sistemul de pensii nu poate funcţiona şi că amănarea introducerii pensiilor private ar intărzia cel puţin un an dacă modificările cerute ar fi adoptate.

Din partea CSSPP, spune Alina Chiriac, directoare de program la Centrul Parteneriat pentru Egalitate, nu s-a primit nici un răspuns, "doar declaraţii in presă din partea unora dintre reprezentanţii CSSPP, prin care au fost justificate sau explicate unele aspecte din lege şi au fost afirmate poziţii opuse unora dintre cele semnalate in scrisoare".

Alina Chiriac este de părere că modificările solicitate nu ar intărzia introducerea sistemului dacă problemele ar fi rezolvate in timp util de Guvern şi de CSSPP. Ceea ce ar putea produce intărziere este neinceperea de urgenţă a campaniei de informare a populaţiei cu vărsta pănă in 45 de ani cu privire la obligaţiile şi beneficiile pe care le are in sistemul de pensii private.

Campania ar fi trebuit să se realizeze inaintea perioadei de inscriere a participanţilor la fondurile private de pensii. "Pentru a avea un impact major, această campanie ar avea nevoie de cel puţin două luni. Aceasta inseamnă că perioada de inscriere a cetăţenilor ar trebui amănată cu o lună", spune Chiriac.

Justificări

De partea cealaltă, CSSPP susţine că legile care reglementează sistemul de fonduri private de pensii prevăd ca, in termen de trei ani de la intrarea lor in vigoare, să se adopte o lege specială privind sistemul de plată a pensiilor. "CSSPP se va implica şi va acorda susţinerea necesară Ministerului Muncii, instituţia care are iniţiativă legislativă in domeniu, in elaborarea reglementărilor primare privind modul de calcul şi plata anuităţilor", susţine Florentina Ştefănescu de la CSSPP. Reprezentanta Comisiei afirmă că vor fi studiate prevederi similare din UE şi vor fi folosite date ştiinţifice, inclusiv date biometrice şi date statistice, ţinăndu-se cont de vărsta, sexul participanţilor, rata dobănzii libere de risc, rata dobănzii furnizorilor de pensii şi rata inflaţiei. Iar campania de informare, spune Florentina Ştefănescu, se desfăşoară potrivit procedurilor Băncii Mondiale, instituţia finanţatoare.

Societăţi

ING Fond de Pensii, Aviva Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Privat şi Allianz-Ţiriac Pensii Private sunt primele trei companii autorizate să administreze fonduri de pensii obligatorii administrate privat (Pilonul II). O dată cu autorizarea prospectelor schemelor de pensii administrate privat, s-a aprobat şi avizarea actelor individuale de aderare, anexate prospectelor schemelor de pensii administrate privat, şi anume fondul de pensii ING (ING Fond de Pensii), Pensia Viva (Aviva) şi AZT Viitorul Tău (Allianz-Ţiriac Pensii Private). CSSPP va continua procesul de autorizare/avizare a entităţilor de pe piaţa pensiilor administrate privat, cum ar fi administratori, prospecte ale schemelor de pensii, fonduri de pensii, depozitări, auditori şi agenţi de marketing.

×
Subiecte în articol: economic pensii private csspp privat