x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Pensiile private vor fi ferite de faliment

Pensiile private vor fi ferite de faliment

06 Feb 2004   •   00:00

Romanii care vor opta sa contribuie la un fond de pensii ocupationale nu-si vor pierde banii.

Printr-un amendament la Legea privind pensiile ocupationale, deputatul Smaranda Dobrescu a propus ca aceste fonduri sa nu poata fi declarate falimentare.

CONTRIBUTII. Potrivit proiectului de lege, dezbatut ieri in Camera Deputatilor, pensiile ocupationale sunt facultative si reprezinta o intelegere pe care organizatia salariatilor sau sindicatele o au cu angajatorul. Participantii la un astfel de fond trebuie sa plateasca anual pana la 200 de euro, echivalati in lei, din venitul salarial anual. Banii vor ajunge intr-un cont personal care se va deschide, la cererea participantului, daca sunt intrunite trei conditii: varsta de pensionare prevazuta in sistemul public de pensii; platirea a minimum 60 de contributii lunare; activul personal este cel putin egal cu suma necesara obtinerii pensiei ocupationale minime stabilita de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Contul se diminueaza doar cu comisioanele percepute de administrator si se majoreaza cu un profit minim anual real, stabilit de CSA.

ADMINISTRARE. Administratorul fondului va fi o societate pe actiuni care se va ocupa numai de administrarea banilor si plata pensiilor. El poate sa investeasca banii contribuabililor in titluri de stat emise de MFP, de exemplu (maximum 70% din valoarea totala a activelor fondului) sau in valori mobiliare (maximum 50%). Comisia de munca a Camerei a modificat de la 20% la 30% limita investitiilor in obligatiuni si alte valori mobiliare emise de autoritatile administratiei publice locale.( FLORINA ZAINESCU )

×
Subiecte în articol: economic