x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Pentru prima data in ultimii 20 ani, Rusia reduce cheltuielile militare

Pentru prima data in ultimii 20 ani, Rusia reduce cheltuielile militare

02 Mai 2018   •   07:29
Pentru prima data in ultimii 20 ani, Rusia reduce cheltuielile militare

Cheltuielile militare ale Rusiei s-au diminuat în 2017, arata un raport al Institutului Internaţional de Cercetare asupra Păcii de la Stockholm (SIPRI), o premieră în ultimii 20 de ani, din cauza sancţiunilor economice impuse ţării.

 

Rusia, care în 2016 avea al treilea buget de aparare din lume, a coborât din nou pe poziţia a patra, în 2017. Cheltuielile sale militare au scăzut cu 20%, la 66,3 miliarde de dolari, pentru prima data din 1998, anul unei profunde crize financiare.

"Modernizarea militară rămâne o prioritate în Rusia, dar bugetul militar a fost limitat de dificultăţile economice cu care Rusia se confrunta din 2014", a explicat Siemon Wezeman, cercetător la SIPRI, cu aluzie la sancţiunile economice impuse Moscovei de Occident în legătură cu conflictul ucrainean.

Până în 2016, bugetul Moscovei consacrat apărării era ferit de tăierile bugetare întreprinse în alte sectoare, precum educaţia sau infrastructura. "Nu mai este posibilă menţinerea sectorului apărării la un nivel ridicat, nici progresul acestuia", a adăugat expertul.

Raportul SIPRI vine in contextul in care confruntarea dintre lumea occidentala si Kremlin a atins niveluri neegalate de la finalul Războiului Rece, în special după otrăvirea, pe 4 martie, a fostului agent dublu Serghei Skripal în Marea Britanie şi loviturile aeriene lansate zece zile mai tarziu de SUA, Franţei şi Regatului Unit contra regimului de la Damasc, aliat al Rusiei, ca ripostă la un presupus atac chimic.

Cei 29 de membri ai NATO au cheltuit împreună 900 de miliarde de dolari pentru apărarea lor, în 2017, adică 52% din cheltuielile mondiale. Bugetele destinate apararii Europa Centrală şi de Vest au crescut cu 12% şi, respectiv, 1,7%, în parte din cauza ameninţării ruse

Statele Unite rămân in fruntea clasamentului, cu 610 miliarde de dolari investiţi în apărare în perioada de referinta. Urmează apoi China, Arabia Saudită, Rusia, India, Franţa, Marea Britanie şi Japonia, cu o suma cumulata de 578 miliarde dolari. Pe ansamblul anului 2017, cheltuielile militare mondiale s-au ridicat la 1.739 miliarde dolari, o creştere de 1,1%. faţă de anul anterior. AGERPRES

×