x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Pentru SRI, cu drag: televizoare 4K, mese de biliard şi baruri de 10 metri

Pentru SRI, cu drag: televizoare 4K, mese de biliard şi baruri de 10 metri

de Cristian Anton    |    15 Apr 2019   •   08:08
Pentru SRI, cu drag: televizoare 4K, mese de biliard şi baruri de 10 metri

Compania Naţională de Investiţii (CNI) va plăti peste 20 de milioane de lei pentru modernizarea unui corp de clădire al Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul”, instituţie din cadrul SRI. Deşi se presupune că CNI cheltuieşte banii pentru programe de interes public, precum şcoli, sisteme de canalizare sau săli de sport în zone defavorizate, în acest caz fondurile statului se vor duce pe achiziţia de televizoare 4K, mese de biliard şi baruri de lemn cu o lungime de 10 metri. Sunt doar câteva dintre produsele de lux cu care Academia SRI va fi dotată din bani publici, în urma unei proceduri de achiziţie derulate în timp-record. Spre comparaţie, un centru de radioterapie salvator de vieţi, precum cel inaugurat recent la Baia Mare, a fost gata în doi ani şi a costat jumătate din cât s-a alocat acum confortului SRI.

 

CNI a atribuit pe 10 aprilie un contract pentru „proiectare, asistenţă tehnică din partea proiectantului şi execuţia de lucrări pentru obiectivul de investiţii: Reabilitare, consolidare şi modernizare prin extindere şi adaptare funcţională corp spaţii de hrănire - C26 - Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”, oraşul Otopeni, Şoseaua Odăi nr. 20, judeţul Ilfov”. Contractul a fost încheiat în urma unei proceduri simplificate de achiziţie, iniţiată pe 27 noiembrie 2018, şi are o durată de realizare de 36 de luni, la care se adaugă o garanţie de 60 de luni.

 

4,5 milioane de euro costă dotările popotei Academiei SRI.

Câştigătoare a fost desemnată o asociere alcătuită din nu mai puţin de 10 firme, având ca lider Hidro Salt B92 SRL din Bucureşti, reprezentată de Deugene Băiculescu. Valoarea totală a înţelegerii este de 20.251.237,57 lei, fără TVA.

 

Lucrările constau în construirea încă unui etaj la corpul C26, care adăposteşte spaţiile de hrănire ale Academiei SRI, cu deservirea a circa 400 de persoane, studenţi şi cadre didactice. Lista dotărilor pe care CNI le cumpără pentru SRI este însă absolut impresionantă. Printre sutele de echipamente de bucătărie, profesionale şi de ultimă generaţie, se află o maşină de curăţat cartofi cu o productivitate de 450 de kilograme pe oră, maşini de tăiat verdeaţa, zeci de dulapuri frigorifice, sterilizatoare cu raze ultraviolete, grătare cu rocă vulcanică, camere frigorifice, cuptoare combi steamer cu injecţie, maşini de gătit, maşini de preparare paste, friteuse, maşini de spălat vase, rafturi şi vitrine calde şi frigorifice etc.

 

„Principala noastră misiune este să facem imposibilul posibil pentru o Românie mai frumoasă”, este motto-ul CNI, structură din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, menită să investească bani publici în proiecte de utilitate socială.

Iar mobilierul cumpărat cu atâtea milioane de euro din bani publici este şi mai impresionant: opt canapele din lemn masiv, 114 fotolii, zeci de măsuţe de cafea, comode şi scaune, de asemenea din lemn masiv, mese şi scaune de bar, dar şi 17 televizoare 4K, cu wi-fi inclus, USB, LAN, Miracast de 65 şi 55 inch (165, respectiv 140 centimetri diagonală). Pe lista dotărilor se mai află două baruri din lemn masiv, din care unul cu o lungime de 10 metri, dar şi trei mese de biliard.  

Luxul spionilor este prioritar

În timp ce statul cheltuie milioane de euro pe televizoare 4K de ultimă generaţie, baruri de lemn de 10 metri lungime şi mese de biliard pentru popota Academiei SRI, deşi aceiaşi decidenţi politici înfierau proletar alocările prea mari de fonduri pentru serviciile secrete, sistemul de sănătate duce o lipsă cronică de dotări. Doi ani le-au luat autorităţilor pentru realizarea unui centru de radioterapie la Baia Mare, din cele opt promise la nivel naţional, luxul viitorilor spioni fiind astfel o prioritate mult mai importantă decât sănătatea românului de rând.

SRI are un buget anual de peste jumătate de miliard de euro, dar se dotează cu echipamente şi mobilier de lux tot din banii publici, destinaţi proiectelor sociale

 

×