x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Performanţa prin salarii mici, un dezavantaj

Performanţa prin salarii mici, un dezavantaj

de Valentin Gros    |    25 Mar 2019   •   09:39
Performanţa prin salarii mici, un dezavantaj

„România ţintește aderarea la ZE. În acest scop sunt necesare reforme structurale care să sprijine convergenţa reală, o consolidare bugetară solidă”, se arată în studiul „Cadrul Financiar Multianual post-2020: riscuri și oportunităţi pentru România”, realizat de Institutul European din România, sub coordonarea economistului Daniel Dăianu.

Documentul citează, în acest sens, mai multe aspecte.

Astfel, veniturile fiscale sunt extrem de mici, sub 26% din produsul intern brut (PIB), insuficiente pentru a finanţa bunuri publice de bază. Pentru aderare, „trebuie să ajungem cu aceste venituri la cel puţin 30% din PIB, care ne-ar asigura și spaţiul fiscal necesar la nevoie”, prevede studiul. În UE media veniturilor fiscale este de circa 40% din PIB).

Pe de altă parte, „competitivitatea producţiei este esenţială și nu trebuie realizată prevalent prin salarii scăzute”, subliniază documentul. Totodată, deficitul structural al bugetului public trebuie să ajungă la sub 1% din PIB, iar balanţa externă „trebuie să fie cât mai echilibrată și să se bizuie cât mai puţin pe fonduri europene”, afirmă autorii analizei.

×