x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Pesta porcină a atins un sfert din ţară

Pesta porcină a atins un sfert din ţară

de Daniela Ivan    |    10 Sep 2018   •   14:53
Pesta porcină a atins un sfert din ţară

Pesta porcină se extinde rapid, fiind prezentă acum în mai mult de un sfert din ţară. Cel mai recent caz s-a înregistrat într-o gospodărie din localitatea Brăniştari, judeţul Giurgiu, unde a fost confirmat sâmbătă primul focar de pestă porcină africană din judeţ.

 

Focarele de pestă porcină africană de pe teritoriul României se ridică la 828, acestea fiind active în 191 de localităţi din 12 judeţe. În present, sunt afectate judeţele Satu Mare, Bihor, Sălaj, Tulcea, Brăila, Constanţa, Ialomiţa, Galaţi, Călăraşi, Ilfov, Buzău şi Giurgiu, potrivit datelor Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Virusul are o evoluţie rapidă, iar mortalitatea este de 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament.

 

ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorităţi, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. "Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, DSVSA judeţene sau autorităţilor locale. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie", mai spun reprezentanţii Autorităţii.

 

Compensaţiile nu acoperă pagubele

Crescătorii de porci afectaţi de pierderea animalelor din cauza pestei porcine africane au primit până în prezent despăgubiri de peste 507.890 lei, însă valoarea dosarelor evaluate depăşeşte 47,6 milioane de lei, respectiv peste 10 milioane de euro. Potrivit autorităţilor veterinare, pesta porcină africană nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic.

 

159.645 de porci afectaţi de boală au fost omorâţi de la apariţia primului focar oficial, în ianuarie 2018.

 

 

Repopularea fermelor româneşti cu porci va fi un proces de durată. Acestea trebuie să stea în carantină 30 de zile după ce locul a fost dezinfectat

×