x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Pesta porcină ieftineşte carnea la fermă, dar o scumpeşte la raft

Pesta porcină ieftineşte carnea la fermă, dar o scumpeşte la raft

22 Aug 2018   •   07:00
Pesta porcină ieftineşte carnea la fermă, dar o scumpeşte la raft

Epidemia de pestă porcină care a cuprins România îi lasă pe fermierii autohtoni la mâna abatoarelor, care le impun să scadă prețurile, amenințând că în caz contrar apelează la importuri. Paradoxal, însă, deşi carnea de porc la poarta fermei s-a ieftinit cu 17% doar în ultima lună, la raft va fi mai scumpă, pentru că nici procesatorii și nici retailerii nu sunt dispuși să renunțe la prețuri, iar oferta mai mică de pe piață va conduce la importuri mai mari.
Numărul de focare de pestă porcină crește vertiginos de la o săptămână la alta, apropiindu-se deja de 712 de focare, dublu față de acum o lună, arată Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc (APCP) pentru profit.ro. Această situație influențează prețul cărnii de porc în piață, având un efect negativ asupra acestuia, mai ales pentru cei care au ferme în zonele aflate sub supraveghere și în județele care sunt considerate contaminate. 
Între linii
„Fermierii se află la discreția abatoarelor, care le spun: eu atâta îți dau, dacă vrei, bine, dacă nu, du-te unde vrei”. Numai că n-ai cum să te duci unde vrei, pentru că nu te lasă în aceste condiții să transporți carne de porc dintr-un județ în altul. Ești captiv acolo”, explică Ladoși. 
Din datele asociației, doar în ultima lună prețul cărnii de porc a coborât de la 5,6 lei pe kilogram în viu la 4,6-4,8 lei, ceea ce înseamnă o scădere de 17%. Asta nu înseamnă că aceste scăderi de prețuri se regăsesc și pe rafturile magazinelor alimentare. 
Oportunitate cinică pentru afacerişti
„Nici procesatorii și nici lanțurile de retail nu ieftinesc carnea de porc. Este o oportunitate cinică pe care o exploatează”, susţine preşedintele APCP. În aceste condiţii, deși a devenit mai ieftină la porta fermei, carnea de porc începe să se scumpească pe rafturile magazinelor. România importă în mod curent pentru procesare 60% din necesarul de carne de porc, iar ponderea a crescut în ultima perioadă. „Importurile vin la prețuri europene, iar ceea ce se preconizează este că, dacă va crește cererea de carne de porc din partea marilor procesatori români, pentru că unii dintre ei nu mai vor să cumpere carne din România, atunci evident că și traderii din Vest vor mări prețurile. Cei care pierd sunt fermierii, că vând mai ieftin, iar populația va cumpăra mai scump”, arată Ladoși.
 

×