x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Peste 610.000 de restanţieri

Peste 610.000 de restanţieri

de Daniela Ivan    |    29 Sep 2009   •   00:00
Peste 610.000 de restanţieri
Sursa foto: Dan Marinescu/JURNALUL NAŢIONAL

Peste 8.650 de persoane nu au mai reuşit să-şi plătească în iulie ratele la bănci. Astfel, numărul total al restanţierilor se ridică la 611.236 clienţi, care însumează întârzieri la plată de circa jumătate de miliard de euro.



Bancherii se pricopsesc lună de lună cu tot mai mulţi clienţi răuplatnici care nu mai reuşesc să-şi achite ratele. Numai în luna iulie, numărul persoanelor cu restanţe mai mari de 30 de zile a crescut cu 8.688, însă, deocamdată, nu se poate preciza dacă o parte dintre ei şi-au amânat o rată pentru a putea pleca în concediu sau dacă vor îngroşa rândul celor care nu-şi vor mai putea plăti împrumuturile.

Datele Băncii Naţionale a României (BNR) arată că numărul rău platnicilor se ridică la 611.236 de clienţi, iar sumele totale restante au ajuns la 1,99 miliarde lei (peste 473 milioane de euro), majoritatea fiind aferente creditelor în monedă naţională. Mulţi români s-au trezit şomeri sau cu veniturile reduse cu 20%-30%, iar efortul de a reuşi lună de lună să-şi achite creditele este aproape imposibil. În acest an, restanţele firmelor şi clienţilor persoane fizice au ajuns la 6,24 miliarde de lei. Băncile sunt dispuse să acorde perioade de suspendare a plăţilor pentru şomeri sau oamenii aflaţi în dificultae financiară. Cele mai multe restanţe reprezintă întârzieri de peste 90 de zile, care totalizează 1,64 miliarde lei, cu 133 milioane lei mai mult decât în iunie. Întârzierile între 31 şi 60 de zile se ridică la 92,29 milioane lei, cele între 61 şi 90 de zile la 79,7 milioane lei, finanţările la colectare 75,32 milioane lei şi creditele scoase în afara bilanţului la 106,04 milioane lei. Două treimi din sumele restante sunt denominate în lei, aproape 1,3 miliarde lei, deşi cele mai multe dintre creditele acordate populaţiei, respectiv 60%, sunt finanţări în valută.

SITUAŢIE DRAMATICĂ

Fondul Monetar Internaţional estimează că restanţele la credite ale populaţiei şi firmelor ar putea ajunge la 10 miliarde de lei până la sfârşitul anului, dacă şomajul ajunge la 9%. În prezent, rata şomajului este de 6,6%, în creştere cu 2,2% faţă de finalul anului trecut. Ponderea restanţelor în soldul creditelor angajate de populaţie şi firme a crescut de la 2,97% în iulie la 3,12% în august, fiind de peste doua ori mai mare faţă de nivelul de 1,41% înregistrat la finele anului trecut. Însă este posibil ca intensitatea disponibilizărilor să se fi domolit. "În septembrie, companiile industriale vor efectua noi disponibilizări de personal, însă intensitatea acestui proces este posibil să scadă", arată într-un buletin publicat ieri de BNR, care analizează aşteptările companiilor pentru luna în curs.

În România, nu există o lege a falimentului personal care ar protejarea restanţierii de bancheri. Acum, cine are datorii şi nu le mai poate plăti rămâne la mila băncii, care poate recurge la executarea bunurilor gajate fără o hotărăre judecătorescă. Dacă ar exista o lege a falimentului, atunci restanţierii ar putea să obţină de la bănci rate mult mai mici şi blocarea majorărilor de întârziere. România şi Bulgaria sunt singurele ţări din UE care nu au o lege a falimentului individual.

×
Subiecte în articol: economic