x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Petrescu: Odată cu adoptarea tehnologiilor 5G, vom intra într-o perioadă a comunicaţiilor fără precedent

Petrescu: Odată cu adoptarea tehnologiilor 5G, vom intra într-o perioadă a comunicaţiilor fără precedent

22 Oct 2019   •   11:33
Petrescu: Odată cu adoptarea tehnologiilor 5G, vom intra într-o perioadă a comunicaţiilor fără precedent
Sursa foto: gov.ro

România va intra într-o perioadă a comunicaţiilor fără precedent, odată cu adoptarea tehnologiilor 5G, începând de anul viitor, a declarat, marţi, într-o conferinţă de specialitate, Alexandru Petrescu, ministrul interimar al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

"Vom păşi anul viitor, odată cu adoptarea tehnologiilor 5G, într-o perioadă a comunicaţiilor fără precedent. Vom simţi o revoluţionare a sistemului de comunicaţii şi o astfel de mapare pe care ne-o oferă ANCOM va fi un instrument fără de care nu vom putea să ne mai raportăm la tot ce înseamnă creştere, dezvoltare a sistemului economic al ţării. Actuala hartă operaţională a serviciilor de broadband din România are precedente atât în Austria, cât şi în Germania şi Polonia şi conţine date detaliate ale prezenţei geografice până la nivel de gospodărie şi va fi de extrem de mare ajutor în atragerea de fonduri europene pentru infrastructură, pentru creşterea nivelului de conectivitate digitală atât prin programul Connect Europe care are alocate 3 miliarde de euro pentru perioada de programare 2021- 2027, cât şi prin Programul Operaţional Competitivitate care se negociază cu reprezentanţi Comisiei Europene şi reprezentanţii Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale chiar în această perioadă, sub Preşedinţia finlandeză a Consiliului Uniunii Europene", a menţionat Petrescu.

Demnitarul a precizat, totodată, că acoperirea cu 4G în România este de 77%, însă sub media europeană, de 94%.

"România se confruntă încă cu provocări semnificative pe digital în zona rurală, unde avem sub 40% din teritoriu acoperit cu servicii în bandă largă şi, în acelaşi timp, suntem martorii unei substituţii accelerate de la fix către mobil şi a unei dublări anuale a traficului de date, evoluţii încurajate semnificativ de scăderea preţurilor, până la o medie de 10 euro în România, comparativ cu 22 de euro, media în Uniunea Europeană. Totodată, progresăm în acoperirea cu 4G, care este de 77% în România, inferioară unei medii europene de 94%. Sunt încrezător că, odată cu materializarea proiectului legislativ foarte ambiţios lansat de MCSI, alături de industrie şi instituţiile cu atribuţii în domeniu, pentru simplificarea procesului de autorizare de infrastructură de comunicaţii electronice, vom fi într-o poziţie mult mai bună pentru acoperirea cu servicii de comunicaţii în România şi vom putea susţine apetitul investitorilor pe piaţa românească de comunicaţii printr-un cadru operaţional şi legal predictibil şi încurajator care vine, de altfel, şi în întâmpinarea comunicaţiilor de generaţie a 5-a", a afirmat Alexandru Petrescu.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) organizează, marţi, conferinţa internaţională anuală ce are ca temă, în 2019, hărţile de acoperire cu servicii de comunicaţii electronice.

În cadrul evenimentului, arbitrul pieţei locale telecom a lansat aplicaţia aisemnal.ro, un instrument unic la nivel mondial prin care toţi românii pot verifica zonele în care au semnal mobil şi operatorii cu cel mai bun semnal. Noua aplicaţie este gratuită şi poate fi accesată, momentan, direct pe site-ul www.aisemnal.ro.

Conform datelor ANCOM, portalul nu se bazează pe simulări, nu conţine informaţii transmise de către terţi, iar valorile reflectate nu sunt obţinute în condiţii de laborator.

Utilizatorii trebuie să acceseze www.aisemnal.ro, să selecteze operatorul şi tehnologia care îi interesează (2G, 3G sau 4G). Pentru popularea hărţii, măsurătorile au fost efectuate în perioada mai - august 2019 în peste 13.000 de localităţi din România şi au fost acoperiţi 240.000 de teritoriu.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Alexandru Petrescu tehnologii 5g