x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Petrol - Pretul titeiului a sarit de 52 de euro/baril

Petrol - Pretul titeiului a sarit de 52 de euro/baril

09 Oct 2004   •   00:00

In aceasta saptamana, preturile mondiale ale titeiului au batut record dupa record, doua inregistrandu-se numai joi, la 52,62 si 53 dolari/baril (bbl).

Vineri la pranz, cotatia americana era de 52,45 de dolari/bbl si crestea. Perspectivele nu sunt incurajatoare: 33 din cei 45 de traderi si analisti chestionati de Bloomberg News au prevazut ca saptamana viitoare preturile vor creste si mai mult.

"Petrolul la 60 de dolari/bbl - nu este imposibil!", spune Dhimant Shah, manager la ASK Raymond James. Noile scumpiri sunt explicate de analisti prin specularea stirilor privind daunele produse de uraganul Ivan exploatarilor americane din Golful Mexic si respectiv greva din doua campuri de extractie din Nigeria, la care se adauga "obisnuitele" incertitudini din Iraq.

Piata l-a contrazis partial pe Purnomo Yusgiantoro, presedintele OPEC, care apreciase marti ca preturile ar putea scadea sub 40 de dolari in primul trimestru al anului 2005, "daca va disparea o parte din grijile legate de securitatea din Orientul Mijlociu".

IN ROMANIA. Analistii dau ca sigura scumpirea carburantilor. "Evolutia pietei este un motiv serios, dar si un bun alibi, pentru Petrom - OMV, de scumpire, momentul acesteia putand fi plasat dupa alegeri", crede un specialist in marketingul combustibililor. Pe de alta parte, se anunta probleme mari privind pretul caldurii obtinute din pacura. (Adrian N. Ionescu)

×
Subiecte în articol: economic