x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Petroliștii cer declasificarea datelor nepericuloase

Petroliștii cer declasificarea datelor nepericuloase

de Dan Straut    |    21 Mai 2020   •   10:49
Petroliștii cer declasificarea datelor nepericuloase
Sursa foto: goce risteski/Getty Images/iStockphoto

Reprezentanții producătorilor de petrol și gaze se confruntă cu necesitatea stringentă de-și a digitaliza operațiunile, lucru pentru care trebuie să-și scaneze documentația și s-o încarce în rețele de tip „cloud”. Dar anumite documente nu le sunt accesibile, întrucât conțin date clasificate ca „secret de serviciu”, cum ar fi evoluția resurselor minerale, referințe privind personalul sau starea zăcămintelor. Ceea ce vor operatorii nu presupune o publicare a acelor date, cu atât mai puțin a celor care ar atinge siguranța națională, ci trecerea lor la statutul de „confidențiale”, cu acces securizat în mediul digital. Respectivele secrete pot rămâne în continuare confidențiale, cu „amendamentul” că trec pe format digital, fluidizând astfel operațiunile în contextul în care întreaga industrie de profil este practic obligată să se alinieze cerințelor de nivel 4.0.

 

Pentru a putea fi utilizate cu viteza necesară adaptării la evoluțiile curente, datele respective - existente acum doar pe suport hârtie, vechi de câteva decenii - trebuie scanate și arhivate pe suport digital. Dar pentru a fi scanate, este necesar accesul efectiv la ele. Or, tocmai acest acces este blocat - spun reprezentanții industriei de petrol și gaze - din motive care nu mai sunt de mult de actualitate. „Ceea ce solicităm noi nu este o desecretizare a datelor de importanță strategică sau care țin de siguranța națională, ci transpunerea în format digital a acelor date clasificate ca secret de serviciu - cel mai jos nivel de clasificare. Acestea nu sunt periculoase pentru siguranța națională, în schimb sunt extrem de necesare și utile în activitățile noastre curente”, precizează energeticienii.

 

„Întorci o filă - poate pentru ultima dată”

 

Cum stau lucrurile în prezent? „Documentele respective stau în birouri încuiate, unele chiar de dimensiunile halelor industriale, și la ele au acces numai anumite persoane, urmând proceduri extrem de greoaie. Ca exemplu, acolo sunt documente care arată starea zăcămintelor, mișcarea resurselor sau date privind personalul. Sunt doar niște secrete de serviciu, care oricum rămân confidențiale, plus că unele sunt vechi de câteva decenii. Întorci o filă dintr-un astfel de dosar și s-ar putea să fie pentru ultima dată, atât de degradate sunt unele documente”, explică specialiștii. Ei menționează că au solicitat în repetate rânduri declasificarea acestor date, dar de la nivelul autorităților abilitate nu au primit nici un răspuns. „Poate greșim noi pe undeva, poate au nevoie de vreun sprijin din partea noastră… Nu ni se explică nici măcar de ce se tergiversează declasificarea, din punctul lor de vedere”, spun reprezentanții industriei de petrol și gaze.

 

FPPG - măsuri de redresare economică

 

Federația Patronală de Petrol și Gaze (FPPG) a lansat ieri un document de poziție prin care supune atenției publice un set de măsuri de redresare economică propuse în contextul crizei coronavirus. Pe scurt, măsurile FPPG vizează:
- modificarea urgentă a Codului Muncii;
- liberalizarea pieței de gaze și eliminarea impozitării suplimentare;
- digitalizarea industriei de petrol și gaze;
- modificarea Legii Energiei (123/2012);
- asigurarea unui cadru de reglementare atractiv;
- dezvoltarea infrastructurii, prin crearea unei entități centrale de stocare pentru produse petroliere.

 Digitalizarea și arhivarea în regim „cloud” sunt operaționale de mai bine de 15 ani, dar în România încă se lucrează cu hârtii ștampilate.


Comunicarea în timp real dintre operatorii din teren și centrele de decizie este o necesitate vitală pentru industria de petrol și gaze

×