x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Petroliştii forează mai cu spor

Petroliştii forează mai cu spor

13 Oct 2011   •   21:00
Petroliştii forează mai cu spor

Guvernul va permite companiilor petroliere care deruleaza foraje si prospectiuni in platoul marii Negre sa nu mai aiba obligativitatea de a obtine autorizatie de constructie.

Printre beneficiarii acestei masuri se afla Petrom, gigantul american Exxon Mobil, rusii de la Lukoil sau Sterling Resources. Decizia a fost luata printr-o ordonanta de urgenta adoptata recent de Guvern si care modifica Legea 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii.

Pana in present, autorizatia era valabila si pentu exploatari subacvatice. Va fi, in continuare, necesara exploatarilor subterane.

Exxon Mobil anunta acum cateva luni ca, daca faza de explorare decurge cu succes, compania americana va investi in perimetrul petrolier Neptun intre 3 si 10 miliarde de dolari. Exxon are un parteneriat cu Petrom. Lukoil este un alt beneficiar, dupa ce in vara anului trecut, Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) a anuntat ca a acordat cinci perimetre de explorare in Marea Neagra. Acestea au fost castigate de asocierile Lukoil Overseas-Vanco International, Melrose Resources-Petromar Resources si de compania Petro Ventures.

Saptamana trecuta, Executivul a avizat prelungirea cu cinci ani a perioadei in care Romgaz are drept de explorare petroliera pe o suprafata de 16.200 de kilometri patrati.

×
Subiecte în articol: economia