x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Petrom aprinde preţul gazelor

Petrom aprinde preţul gazelor

24 Iul 2008   •   00:00
Petrom aprinde preţul gazelor

Românii vor plăti în următorii ani mai mult pentru gaze. Petrom va folosi 3,9 miliarde de metri cubi de gaz, două treimi din producţia proprie, pentru consumul unităţilor sale, după ce termocentrala de la Brazi va consuma şi ea 1,2 miliarde de metri cubi pe an.

Românii vor plăti în următorii ani mai mult pentru gaze. Petrom va folosi 3,9 miliarde de metri cubi de gaz, două treimi din producţia proprie, pentru consumul unităţilor sale, după ce termocentrala de la Brazi va consuma şi ea 1,2 miliarde de metri cubi pe an.

 
O cantitate de 1,2 miliarde de metri cubi de gaz ieftin din producţia internă a Petrom va dispărea din coşul de consum după ce din 2012 compania va vira această cantitate către centrala termoelectrică pe care o va construi la Brazi.

Aceasta va avea o capacitate instalată de 860 MW, iar consumul său va fi 20% din producţia de gaze a Petromului sau 10% din întreaga producţie naţională de gaze naturale. Cum această cantitate de gaze naturale va trebui înlocuită în consum, alte 1,2 miliarde de metri cubi de gaz vor trebui importate, ceea ce va duce la scumpirea gazelor pentru toţi consumatorii din ţară, conform lui Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor.

"Creăm valoare adăugată, este mai convenabil să folosim gazul în centrala electrică decât să îl dăm pe piaţă. Va fi cerere de energie în 2012, pe care o putem satisface prin această centrală. Oricum mare parte din gazele folosite sînt destinate producţiei de electricitate", a declarat ieri Mariana Gheorghe, directorul general executiv al Petrom.

 
IMPORT. "Este posibil să şi importăm gaze, depinde şi de legislaţie, şi de reglementările din anul 2012 din România. Dacă nu vor fi suficiente gaze, vom lua de pe piaţă", a spus Gheorghe.

"În acest moment lipsesc 2,7 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe care Doljchim, Arpechim şi Petrobrazi le consumă la preţ de producţie, şi nu ca un consumator normal, a cărui structură tarifară este formată în proporţie de 40% din importuri", preciza Iulian Iancu în urmă cu o lună la Neptun. Mai exact, Iancu spune că Petrom foloseşte aceste cantităţi de gaz la preţ de producţie, de 210 dolari pe mia de metri cubi, în vreme ce restul consumatorilor plătesc gazul cu 40% mai scump, adică şi partea aferentă importurilor. Gazele de import vor ajunge 600 de dolari pe mia de metri cubi la finele acestui an conform estimărilor analiştilor din cauza preţurilor foarte mari ale barilului de ţiţei pe pieţele internaţionale.

 
CANTITATE. Petrom a produs anul trecut 5,75 miliarde de metri cubi de gaze. Prin distribuirea a 1,2 miliarde de metri cubi de gaze către termocentrală, Petrom va folosi în unităţile sale 3,9 miliarde de metri cubi de gaze, adică 66% din totalul producţiei sale. Ceea ce va mai lăsa pentru livrarea către coşul de consum doar 1,85 miliarde de metri cubi. Dar nici livrarea acestei cantităţi nu va mai fi sigură, deoarece surse din piaţă au declarat recent că Petrom doreşte să exporte gaz natural produs în România în vestul Europei, o dată cu realizarea conductei Arad- Szeged, ce va fi funcţională din 2010.

 

Soluţia ieftinirii cu 40%

Iulian Iancu spune că facturile la gaze s-ar putea reduce cu 40% după ce coşul de consum va fi modificat, astfel încît consumatorii casnici să primească gaze numai din producţia internă. El mai propune şi modificarea legii gazelor, astfel încît consumatori să fie desemnaţi pe cei care utilizează gaze naturale, şi nu pe cei ce le cumpără. Din 2012, producătorii de energie electrică pe gaz, în special ELCEN, vor fi cei mai afectaţi. "Per total, impactul ar putea fi neutru, pentru că se va ieftini energia electrică şi producătorii scumpi vor fi scoşi din piaţă", ne-a precizat Iancu.

Deputatul a mai precizat că producătorii de îngrăşăminte din ţară au fost dezavantajaţi concurenţial faţă de Doljchim din cauza preţului la gaz.

×
Subiecte în articol: economic metri miliarde petrom gaze cubi