x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Petrom investeşte 100 milioane de euro în primul său proiect eolian

Petrom investeşte 100 milioane de euro în primul său proiect eolian

15 Apr 2010   •   00:00

Petrom a achiziţionat firma Wind Power Park, investiţiile totale bugetate pentru acest proiect fiind de 100 milioane de euro, a anunţat compania într-un raport trimis pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
Suma include atât preţul de achiziţie, cât şi fondurile pentru dezvoltare.

Wind Power Park deţine în Dobrogea un proiect de generare de electricitate din surse eoliene pentru care au fost obţinute toate autorizaţiile, cu o capacitate proiectată de circa 45 MW.
Petrom estimează să înceapă construcţia centralei electrice eoliene în acest an şi ar putea să intre în producţie la jumătatea anului 2011.

Petrom vrea să valorifice prin această investiţie flexibilitatea centralei pe gaze pe care o construieşte la Brazi şi care va avea 860 MW. De obicei, companiile care au ferme eoliene sunt obligate să aibă capacităţi de rezervă care să intre rapid în funcţiune dacă vântul încetează să mai bată, astfel încât producţia de energie să nu sufere. România nu a adoptat o astfel de legislaţie, însă Petrom doreşte să îşi integreze toate componentele de producţie de curent electric.

Certificatele verzi rezultate alocate producţiei de energie din acest parc eolian vor fi utilizate în principal pentru acoperirea cotei reglementate aferente consumului de energie electrică al companiei, de aproximativ 1 TWh pe an, urmând ca diferenţa să fie comercializată pe piaţa din România, conform reglementărilor în vigoare.

Petrom este controlată de grupul OMV, care deţine 51,01% din acţiuni, în timp ce statul român are prin Ministerul Economiei 20,64% din titluri, iar Fondul Proprietatea deţine 20,11%.

×
Subiecte în articol: energie