x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Petrom scumpeşte din nou carburanţii, pentru a patra oară de la începutul anului. Află cu cât

Petrom scumpeşte din nou carburanţii, pentru a patra oară de la începutul anului. Află cu cât

23 Feb 2012   •   06:53
Petrom scumpeşte din nou carburanţii, pentru a patra oară de la începutul anului. Află cu cât

La doar o zi dupa ce au afirmat ca "va continua politica de crestere moderata a preturilor", Petrom a scumpit motorina cu 9 bani, iar benzina cu 12 bani.

Astfel, la statia de la Eminescu, un litru de Euro Diesel 5 a ajuns la 5,97 de lei, de la nivelul anterior de 5,88 de lei.

Un litru de Premium Fara Plumb 95 se vinde la Petrom cu 5,79 de lei, de la 5,67 de lei, iar un litru de Top Premium 99+ are un pret de 6,16, pretul anterior fiind de 6,04 lei, scrie Capital.ro.

Problemele din Iran cu livrarile de petrol catre statele europene, care a dus la cresterea cotatiei internationale a titeiului, si-au produs efectele si pe piata romaneasca. Lukoil Romania, cea de-a treia companie in functie de numarul de statii, a majorat deja de ieri pretul benzinei

Scumpirea este de trei bani pe litru si a fost aplicata la sortimentul Euroluk 95, adica cea mai ieftina benzina comercializata de companie, conform datelor publicate pe site-ul lukoil.ro. Astfel, pretul mediu al unui litru de benzina Euroluk 95 la statiile proprii este de 5,6 lei. Celelalte preturi au ramas nemodificate, acestea fiind de 6,07 lei – benzina Ecto 98, 5,77 de lei este pretul unui litru de motorina Euro L Diesel si 5,94 lei – Ecto Super Diesel.

Reprezentantii Petrom au anuntat, ieri, ca in perioada urmatoare vor fi operate noi scumpiri la carburanti. Unul dintre motivele invocate ar fi ca barilul a ajuns la maximul ultimelor noua luni.

"In cazul Petrom, in 2011, am inregistrat o crestere in lei de 25% la motorina si de 22% pentru benzina. Continuam aceasta politica de crestere moderata a preturilor, urmand principiile de piata pe baza cotatiilor internationale si a fiscalitatii", a declarat directorul Petrom, Mariana Gheorghe.

"Estimarea de peste 100 dolari barilul este o medie a anului 2012. Nu inseamna ca nu va fi o volatilitate in interiorul acestei medii, lucru care se reflecta in pretul caburantilor. Cotatiile internationale au o evolutie legata de aceasta, dar nu neaparat identica", a adaugat Mariana Gheorghe.

In ceea ce priveste consumul pentru anul 2012, oficialul Petrom a mentionat ca piata nu va fi caracterizata prin stabilitate.

"Pentru 2012 vedem o piata mai mult sau mai putin stabila. Cresterea economica din industrie va duce, speram, la efecte pozitive, precum si puterea de cumparare a populatiei pentru zona de retail. Evolutia este mai greu de prezis din cauza factorilor externi la care trebuie sa faca fata Romania dar si pentru ca sunt doua alegeri care vor impacta asupra cresterii economice din acest an", a declarat directorul Petrom.

PETROM: Cel mai mare profit inregistrat vreodata de o companie din Romania

Grupul Petrom a inregistrat anul trecut un profit record in crestere cu 72%, la 3,759 miliarde lei (887 milioane euro), cel mai mare castig inregistrat vreodata de o companie din Romania, dupa ce in ultimul trimestru a raportat un profit in urcare cu 8%, la 838 milioane lei (203,7 milioane euro).

In privinta vanzarilor Petrom atins de asemenea un nivel record, de 22,61 miliarde lei (5,3 miliarde de euro), in crestere cu 21% fata de anul precedent, dupa ce in ultimul trimestru din 2011 nivelul acestora a urcat cu 17%, la 6,39 miliarde de lei (1,5 miliarde de euro).

×