x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Petrom scumpeşte gazele proprii cu 8%, preţul pentru populaţie ar putea creşte cu 3%

Petrom scumpeşte gazele proprii cu 8%, preţul pentru populaţie ar putea creşte cu 3%

de Daniel Ionaşcu    |    29 Sep 2011   •   17:41

Petrom a notificat clientii sai la inceputul acestei saptamani ca va majora pretul gazelor de productie proprie cu 8%, incepand cu 1 octombrie.

Masura este justificata prin faptul ca pretul de 165 de dolari pe mia de metri cubi este “recomandat' de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE). Saptamana aceasta, dr. Hilmar Kroat-Reder, membru al Consiliului de Administratie al Petrom si responsabil cu activitatea de gaze sI energie din cadrul companiei a afirmat ca pretul gazelor de productie interna a fost mentinut timp de trei ani la nivelul de 165 de dolari/1.000 de metri cubi, in vreme ce inflatia a fost anual de 6-8%. Kroat-Reder a mai spus ca in octombrie pretul gazelor de import va ajunge la 545 dolari pe mia de metri cubi dar ca “este aceeasi molecula'. Surse din domeniu au precizat ca ANRE sI Guvernul cunosc aceasta intentie a Petrom, insa nicio decizie nu a fost luata.

Majorarea ar avea cel mai mare impact pentru distribuitorii de gaze naturale, respectiv E.ON Gaz sI GdF SUEZ, la care se adauga InterAgro sI Azomures - cei mai mari producatori de ingrasaminte din Romania, sI o serie de centrale electro-termice pe gaze, care asigura apa calda sI incalzirea in mai multe orase.
Impactul la consumatorii casnici ar fi de 3% daca distribuitorii vor cere recuperarea noilor costuri de la ANRE.

Situatia vine ca nuca-n perete pentru ANRE, deoarece aceasta are de terminat doua studii privind efectele liberalizarii pretului la gazele de productia interna. Ulterior ar fi urmat sa propuna un calendar de liberalizare, care sa fie negociat cu Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE).

Or, deja nu mai este cazul deoarece Petrom majoreaza pretul cu de la sine putere. Nu este prima oara cand compania are acest comportament, Petrom scumpind in toamna lui 2006 gazele sale de la 330 la 397,6 lei pe mia de metri cubi. Autoritatea de Reglementare in domeniul Gazelor (ANRGN) nu dorea atunci o crestere de pret, dar a fost luata prin surprindere. “Singurele care mai pot interveni acum sunt reglementatorul sI Guvernul: ANRE prin cosul de gaze iar Guvernul prin taxe sI impozite. Sunt imperative pentru Romania redefinirea consumatorului sI interzicerea exporturilor', a declarat pentru Jurnalul National Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputatilor.

×
Subiecte în articol: petrom e.on anre scumpiri gaze naturale gdf suez