x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Petrom se îndatorează 1,3 miliarde de euro

Petrom se îndatorează 1,3 miliarde de euro

24 Mar 2009   •   00:00

Petrom vrea să împrumute 200 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), banii urmând a fi utilizaţi la construcţia centralei electrice de la Brazi, proiect în valoare totală de 500 de milioane de euro.



Petrom este cea mai mare companie din România, cu rezerve de petrol şi gaze de 872 de milioane de barili echivalent petrol, o capacitate de rafinare de 8 milioane tone pe an, 550 de staţii de alimentare în România şi alte 269 în Moldova, Bulgaria şi Serbia, conform BERD.

Centrala va avea două unităţi de cogenerare de 291 MW şi o turbină pe abur de 313 MW.

Transgaz va construi un gazoduct de 30 de kilometri lungime, iar Transelectrica va realiza reţeaua de linii electrice. Circa 20% din curentul electric produs va fi consumat de companie, ca şi circa 96 de tone pe oră de abur.

Îndatorări pe bandă

Banca Europeană de Investiţii (BEI) a mai aprobat şi ea la 3 februarie un credit de 250 de milioane de euro pentru acelaşi proiect. Tot în februarie, BERD anunţa că analizează acordarea unui credit de 300 de milioane de euro pentru investiţiile de mediu, decizia pentru acest caz urmând a fi luată la 24 martie.

Petrom a mai anunţat că a luat în luna ianuarie cu împrumut 200 de milioane de euro de la OMV, în timp ce în octombrie 2008 compania a mai luat alte 375 de milioane de euro de la un consorţiu de cinci bănci cu o perioadă de rambursare de trei ani. Cele cinci bănci sunt Unicredit Bank Austria, Credit Agricole Luxemburg, Erste Bank, Raiffeisen Zentralbank Osterreich şi Societe Generale Bank & Trust. Astfel, totalul se ridică la 1,325 miliarde de euro în cazul în care compania ar primi toţi banii ceruţi.

Mieii şi porcii contraatacă

Anul trecut, Petrom a înregistrat un profit net de 1,02 miliarde de lei, în scădere cu 43% faţă de cel din 2007, şi a propus neacordarea de dividende. Compania se confruntă cu un val de procese cu actuali sau foşti angajaţi, motivul diferendelor fiind o interpretare din contractul colectiv de muncă referitoare la primele de Crăciun şi de Paşte.

În ultimul trimestru al lui 2008, Petrom a pus deoparte provizioane de 1,04 miliarde de lei pentru procesele cu angajaţii, în vreme ce în trimestrul al doilea al anului trecut, compania petrolieră a mai constituit un alt provizion de 447 milioane de lei tot pentru procese. De asemenea, în al treilea trimestru din 2008, Petrom mai pusese deoparte alte 560 de milioane de lei pentru Rafinăria Arpechim Piteşti. Astfel, totalul provizioanelor pentru 2008 a ajuns la 2,047 miliarde de lei, circa 556 de milioane de euro la cursul mediu al anului trecut.

Petrom este deţinută în proporţie de 51% de grupul austriac OMV, care a preluat compania de la stat în 2004. Ministerul Economiei mai deţine cu 20,64%, Fondul Proprietatea are cu 20,11% din titluri, în timp ce 8,24% din acţiuni sunt listate la Bursă.

×
Subiecte în articol: economic milioane