x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Petrom vrea să construiască un depozit pentru gazele ce vin prin Nabucco

Petrom vrea să construiască un depozit pentru gazele ce vin prin Nabucco

21 Mai 2010   •   00:00

Petrom vrea să construiască un depozit de gaze în sud-vestul ţării, în perspectiva realizării gazoductului Nabucco, a anunţat astăzi Gerald Kapes, responsabil cu activitatea de gaze şi energie din companie.
Kapes nu a oferit detalii privind momentul şi valoarea unei astfel de investiţii.

OMV Petrom estimează pentru acest an o producţie de gaze de 5,135 miliarde metri cubi de gaze naturale, în scădere cu 2,5% faţă de nivelul din 2009.

La finele anului trecut, compania era al treilea furnizor de gaze naturale de pe piaţa liberă, cu o cotă de 11,2%. Primele două poziţii sunt ocupate de Romgaz, cu o cotă de 27,4%, şi de grupul Interagro, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, cu 16,1%. Pe piaţa liberă se tranzacţionează cantităţi mari, destinate în principal consumatorilor industriali, iar preţul se negociază între părţi.
OMV Petrom este controlată de grupul austriac OMV cu 51,01% din acţiuni, Ministerul Economiei 20,64% şi Fondul Proprietatea cu 20,11%.

Nabucco are ca scop conectarea Europei Centrale la sursele de gaze naturale din jurul Mării Caspice. Gazoductul de 3.300 de kilometri este dezvoltat de Transgaz Mediaş, MOL (Ungaria), OMV (Austria, acţionarul majoritar al OMV Petrom), Bulgargaz (Bulgaria), BOTAS (Turcia) şi RWE (Germania).
Nabucco va avea o capacitate anuală de transport de 31 miliarde metri cubi de gaze naturale.

×
Subiecte în articol: energie