x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Petrom vrea să devină verde

Petrom vrea să devină verde

24 Iul 2008   •   00:00

Petrom vrea să devină producător de energie verde în România. Pentru aceasta, împreună cu OMV Future Energy Fund, analizează mai multe proiecte de producere a energiei electrice din surse regenerabile precum şi unele investiţii pentru eficienţă energetică.



Petrom vrea să devină producător de energie verde în România. Pentru aceasta, împreună cu OMV Future Energy Fund, analizează mai multe proiecte de producere a energiei electrice din surse regenerabile precum şi unele investiţii pentru eficienţă energetică. Petrom a anunţat că studiază producerea de energie electrică folosind zăcămintele depletate de ţiţei şi gaze din energie geotermală, producerea de biogaz din biomasă, proiecte de energie eoliană. De asemenea, se mai urmăreşte folosirea nanotehnologiei pentru creşterea eficienţei energetice, separarea bioxidului de carbon din producţia de gaze şi reinjectarea lui în zăcămînt în vederea creşterii factorului de recuperare a ţiţeiului, dar şi optimizarea energetică a viitorului sediu al rafinăriei de la Brazi. "Studiile se vor încheia în 2009, iar pe baza lor vom decide oportunitatea de a investi. Încă nu am stabilit un target privind producţia de energie din surse regenerabile", a declarat, Mariana Gheorghe, directorul general executiv al Petrom, într-o conferinţă de presă.
Conform estimărilor Petrom, cererea de energie finală este aşteptată să crească cu 46% pînă în 2020 faţă de 2005, în timp ce rata dependenţei de importuri va urca de la 27% în 2005 la 50% în 2020. De asemenea, rezervele limitate de ţiţei şi gaze ale României vor mai putea asigura cererea încă 14 ani, respectiv 15 ani, la o rată a producţiei de 5,2 milioane tone ţiţei anual şi 12,5 miliarde metri cubi de gaze pe an. Pentru cărbune, rezervele vor mai putea susţine cererea încă 229 de ani, iar uraniul încă 85 de ani.
"Vrem să facem bani din enegiile alternative, acţionarii aşteaptă profit. Este şi un criteriu social, respectiv crearea de locuri de muncă, şi unul privind protecţia mediului", a spus Dorothea Sulzbacher, director în OMV Future Energy Fund.
"Estimările indică faptul că 13.000 locuinţe ar putea fi încălzite în România cu energie geotermală", a spus Sorana Baciu, director de dezvoltare corporativă şi responsabil cu relaţia cu investitorii din Petrom.
"Având la bază modelul OMV Future Energy Fund, Petrom a format un grup de lucru cu rolul de a identifica astfel de proiecte, potenţiali parteneri, modalităţi de finanţare şi să sprijine implementarea acestor proiecte în cadrul companiei", se arată într-un comunicat al Petrom, remis Bursei de Valori Bucureşti.


INVESTIŢII. În următorii trei ani, Petrom va face investiţii totale de 4,5 miliarde de euro, în medie 1,5 miliarde de euro anual. Din această sumă, 950 milioane de euro vor fi investite anual în explorare şi producţie, din care 150 de milioane de euro în explorare şi 800 de milioane de euro în producţie ceea ce va permite continuarea producţiei de petrol şi gaze şi după 2040. Petrom estimează şi o uşoară creştere a producţiei de petrol în acest an. Petrom vizează şi extinderea activităţilor de stocare a gazelor în contextul realizării în 2015 a gazoductului Nabucco. "Vom asigura aceste investiţii din cash-flow-ul nostru, însă dacă va mai fi nevoie vom face finanţări pe termen mediu de pe piaţa de capital", a precizat Mariana Gheorghe.
Conform reprezentanţilor Petrom, zăcămintele de ţiţei din Rusia, Marea Britanie, Norvegia vor ajunge la maturitate în curînd şi că la producţia actuală de 87 de milioane de barili pe zi, există un echilibru fragil între cerere şi ofertă.
Compania estimează pentru 2008 o cifră de afaceri de 11,97 miliarde lei, cu 2,5% mai puţin decît nivelul de 12,284 miliarde lei înregistrat în 2007, şi un profit net de 2,422 miliarde lei, cu 36% mai mult faţă de anul trecut.

×
Subiecte în articol: economic petrom energie