x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Petromidia a blocat bursa

Petromidia a blocat bursa

08 Apr 2004   •   00:00

Considerata un mare succes pentru piata de capital, cotarea Rompetrol Rafinare, societatea care detine rafinaria Petromidia, la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), a condus la o evolutie exploziva a tranzactiilor, neprevazuta nici de analistii cei mai optimisti.

Ieri, la ora 11:43, conducerea BVB a anuntat suspendarea operatiunilor, datorita suprasolicitarii sistemului informatic prin tranzactionarea actiunilor Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), care reuneste combinatul petrochimic Petromidia si Rafinaria Vega Ploiesti.

Chiar din primele minute de la deschiderea sedintei de tranzactionare de ieri, pretul unei actiuni RRC a crescut de la 116 lei la maximul zilei, de 590 de lei, iar volumul de actiuni vandute a fost mai mare de un miliard.

La 10:30, sedinta tocmai fusese deschisa oficial, in stil Wall Street, cu numaratoare inversa si sunet de clopotel, de catre Dinu Patriciu, presedintele Grupului Rompetrol.

STUPOARE. Numeroasele personalitati prezente la eveniment urmareau cu surprindere evolutia noii listate la cota BVB.

Stere Farmache, directorul general al Bursei, a explicat cursul exploziv al tranzactiilor prin interesul mare pentru actiunile RRC, investitorii avand acum doua mari companii petroliere la dispozitie, ale caror performante pot fi mai usor comparate. Rigorile de transparenta ale BVB sunt foarte severe, companiilor cotate cerandu-li-se raportari periodice detaliate despre activitatea lor. Pentru Bursa, cotarea Rompetrol Rafinare este un mare succes, caci adauga o valoare considerabila pietei, masurata intr-un plus de capitalizare bursiera de peste 100 de milioane de euro.

ACTIONARI. In prima zi de tranzactionare la Categoria a II-a a BVB s-au transferat 2.100.006.296 actiuni RRC, adica peste 12% din capitalul social al companiei. Valoarea tranzactiilor a depasit 9 milioane de euro (370 miliarde de lei).

Conform structurii actionariatului anterioara listarii la cota Bursei, actionarii nesemnificativi nu cumulau decat 7,12% din capitalul social al companiei. Actionarii principali erau The Rompetrol Group NV (64,43%), Rompetrol SA (18,81%) si SIF Transilvania (9,64%), care au iesit pe piata cu o parte dintre detinerile lor.

Dinu Patriciu s-a aratat mai putin surprins de eveniment, cu toate ca a nu a dorit sa explice evolutia actiunilor altfel decat prin performantele companiei. Anul trecut, RRC a inregistrat o cifra de afaceri de 1.038 milioane dolari si un profit operational de 10 milioane dolari.
Adrian N. Ionescu


Bursa de Valori acuza

Conducerea Bursei de Valori Bucuresti si-a exprimat ieri nemultumirea pentru faptul ca privatizarile inca ocolesc aceasta piata. „Faptul ca pachetul inca detinut de statul roman la BRD nu este vandut prin sistemul transparent la BVB, dovedeste ca autoritatile au inca o conceptie veche despre piata de capital", a declarat Dragos Neacsu, membru in Comitetul Bursei si seful Comisiei de inscriere la cota. Pe de alta parte, Guvernul a promis listarea unor companii de utilitati la Bursa, dar nu a fost facut nici un demers oficial in acest sens.


Inca o banca pe RASDAQ

Incepand cu 14 aprilie va incepe tranzactionarea actiunilor Eurom Bank Bucuresti la Bursa Electronica Rasdaq. Eurom Bank este a doua banca cotata pe aceasta piata organizata, dupa Banca Comerciala Carpatica. Bank are un capital social de 386.076.282 mii lei, impartit in actiuni cu o valoare nominala de 1.000 lei, aflate in posesia a 10.420 de actionari, persoane fizice si juridice. Un pachet majoritar de 89,47% este detinut de Kolal BV. Eurom Bank si-a inceput activitatea in iulie 2001 prin preluarea fostei banci Dacia Felix.

×
Subiecte în articol: economic