x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Petromservice - Spectrul somajului

Petromservice - Spectrul somajului

de Adrian N. Ionescu    |    21 Noi 2005   •   00:00
Petromservice - Spectrul somajului

Petromservice isi va restructura activitatea, "ceea ce va presupune si reducerea numarului de angajati", potrivit unui comunicat al sucursalei Ploiesti a companiei. Salariatii Petromservice vor primi 75% din salariul actual "pana la momentul aplicarii programului de restructurare".

Recent, Petromservice, aflata sub influenta liderului sindical Liviu Luca, a incheiat un contract nou cu Petrom, prin care compania controlata de Grupul OMV garanteaza un volum minim de lucrari in valoare de 180 de milioane de euro in 2006, suma cu 20 de milioane de euro sub nivelul convenit pentru acest an si cu 63 de milioane mai putin decat in 2004. Suma minima va descreste cu 10% anual pana in 2012. Chiar si asa, Petromservice are asigurate venituri de peste 937 milioane de euro, iar contractul a fost trimis spre analiza Consiliului Concurentei.

RESTRUCTURARE. Reducerea salariilor a provocat deja nemultumiri la sectorul Braila al Petromservice, mai multi angajati (15, potrivit oficialilor companiei) protestand spontan. "Compania a hotarat sa nu trimita personal in concediu fara plata", ii consoleaza comunicatul pe "cei 15" nemultumiti, care nu ar fi cunoscut masurile de protectie, dar, apoi, si-ar fi "declarat disponibilitatea de a sustine aplicarea programului de restructurare". Dintre masurile respective fac parte si salariile compensatorii, date "in aceleasi conditii de care urmeaza sa beneficieze si salariatii Petrom".

PRETUL. Comparatia cu somerii Petrom nu este intamplatoare. Petromservice s-a infiintat prin desprindere de Petrom, tocmai pentru ca aceasta sa evite concedierile in masa impuse de productivitatea scazuta, care i-ar fi atras o depunctare in negocierile de privatizare. In virtutea contractului citat, Petrom s-a angajat sa plateasca salariile compensatorii viitorilor someri ai Petromservice. Numai ca banii vin mai ales din vanzarile de carburanti. (A.N. Ionescu)

×
Subiecte în articol: economic petromservice