x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Petru Lificiu: "Sectorul energetic este depăşit"

Petru Lificiu: "Sectorul energetic este depăşit"

08 Sep 2009   •   00:00
Petru Lificiu: "Sectorul energetic este depăşit"

Sectorul energetic este depăşit şi ineficient, au avut loc privatizări nereuşite şi un "abuz de contracte netransparente", iar România a trecut, în prezent, la "relansarea reformei" în domeniu, a declarat, astăzi, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, Petru Lificiu.



"Sistemul energetic este depăşit, cu pierderi mai ales în reţelele de distribuţie şi transport, randamente reduse, datorii mari, au fost privatizări nereuşite şi un abuz de contracte netransparente", a spus Lificiu la un seminar pe tema restructurării sistemului de producţie a electricităţii.

El a menţionat că România "a trecut la o relansare a reformei energetice" şi a precizat că atunci când s-a referit la contracte de privatizare nereuşite s-a referit la intenţiie eşuate ale investitorilor de a prelua companii de producţie a energiei.

"Privatizarea ar fi trebuit să înceapă cu producţia, nu cu distribuţia de energie", a spus Lificiu, citat de Mediafax.

Guvernul are în vedere restructurarea sectorului producţiei de electricitate prin crearea a două companii naţionale care să înglobeze mai multe active ale tuturor companiilor de profil. În cadrul acestei restructurări autorităţile au în vedere şi stimularea companiilor private de a se implica în producţia de energie.

Din prima companie energetică naţională vor face parte cele trei complexuri energetice din Oltenia, respectiv Turceni, Rovinari şi Craiova, reactoarele nucleare 1 şi 2 de la Cernavodă, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, jumătate din distribuitorul şi furnizorul de energie Electrica şi două hidrocentrale ale Hidroelectrica, Vâlcea şi Slatina.

A doua companie energetică naţională va cuprinde ELCEN Bucureşti, termocentralele Deva şi Paroşeni, Compania Naţională a Huilei, cealaltă jumătate a Electrica, hidrocentralele Porţile de Fier, precum şi hidrocentralele Caransebeş, Haţeg, Argeş, Cluj, Bistriţa, Sibiu, Sebeş, Buzău şi Târgu Jiu. Totodată, din a doua companie energetică naţională va face parte şi termocentrala de la Iernut, pe care Romgaz o va prelua de la Termoelectrica, în contul unor datorii.

Ministrul Economiei, AdrieanVideanu, prezent la seminar, a afirmat că randamentul producţiei de energie este cu peste 20% sub cel european.

Autorităţile se află în faza elaborării actului normativ prin care urmează să fie înfiinţate cele două companii naţionale de producţie a energiei electrice. Proiectul ar putea fi prezentat Guvernului în octombrie.

"Sper ca dezbaterea internă pe actul normativ să fie finalizată până la finalul acestei luni, iar în octombrie să o prezentăm Guvernului, urmând ca implementarea să fie realizară de la 1 ianuarie 2010", a afirmat Videanu, răspunzând unei întrebări.

×
Subiecte în articol: economic