x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Piata asigurărilor a depășit 11 miliarde de lei. Doi jucători își dispută supremația pe sectorul RCA

Piata asigurărilor a depășit 11 miliarde de lei. Doi jucători își dispută supremația pe sectorul RCA

06 Feb 2020   •   12:26
Piata asigurărilor a depășit 11 miliarde de lei. Doi jucători își dispută supremația pe sectorul RCA

Piaţa asigurărilor a crescut anul trecut cu 8% faţă de 2018, la 11 miliarde de lei, trendul crescător fiind semnalat încă din anii anteriori, a afirmat vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) Cristian Roşu, la conferinţa "Quo Vadis piaţa de asigurări în 2020".

"Piaţa asigurărilor anului 2019 a reprezentat un trend crescător semnalat încă din anii anteriori şi creşterea lui 2019 faţă de 2018 a fost în medie în jurul cifrei de 8%, în valori procentuale, iar în valori absolute am avut aproximativ 11 miliarde de lei prime brute subscrise, acesta însemnând la cursul leu - euro undeva la 2,2 - 2,25 miliarde de euro. Este o creştere constantă semnalată şi în anii anteriori, dar nu este o creştere care să ne genereze o speranţă de majorare pe măsura pieţei consumatorilor potenţiali de produse de asigurare", a spus Cristian Roşu.

Asigurările generale şi asigurările de viaţă au reprezentat în continuare o creştere de 7-8%. Asigurările generale sunt dominate de asigurările auto, iar RCA-ul a avut o creştere de doar 5% a pieţei.

Pe societăţi, City Insurance este principalul actor, cu 17,34% din total piaţă şi 39% din total RCA. Al doilea competitor este Allianz Ţiriac, cu o cotă de piaţă de 12,43%, pe locul trei se află Omniasig, cu o cotă de piaţă de 11,9%, iar pe locul patru Euroins, cu 11,66%, compania fiind al doilea jucător pe piaţa RCA, cu o cotă de 32-33%.

"Din cele două cifre putem să vedem că dominanta pieţei este cumulată de doi jucători în piaţa RCA-ului. Cei doi cumulează undeva la 71% din piaţa RCA-ului, ceea ce din punctul de vedere al societăţilor în sine pentru ei este o creştere şi este un fapt probabil pozitiv al business-ului pe care îl derulează. Din punctul de vedere al supraveghetorului este o doză de creştere a nivelului de supraveghere pe care trebuie să-l creăm. Ca orice concentrare poate să ducă la un risc crescut şi automat asta poate să inducă şi anumite riscuri generale prin contagiune", a afirmat Cristian Roşu.

Fundaţia Institutul de Studii Financiare şi trustul de presă DC Media Group organizează joi conferinţa "Quo Vadis piaţa de asigurări în 2020".

AGERPRES

×
Subiecte în articol: asigurari rca