x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Piaţa asigurărilor creşte, dar motorul rămâne poliţa RCA

Piaţa asigurărilor creşte, dar motorul rămâne poliţa RCA

de Giulia Anghel    |    06 Feb 2019   •   11:23
Piaţa asigurărilor creşte, dar motorul rămâne poliţa RCA

Deşi evoluţia pieţei de asigurări a fost favorabilă anul trecut, piatra de temelie o reprezintă în continuare poliţele auto. Românii sunt fie prea săraci să-şi facă o asigurare, fie nu se gândesc la ziua de mâine, fie n-au încredere în companiile de asigurări. Modificarea legii RCA, adoptarea legii asigurărilor mutuale, legea asigurărilor de sănătate sunt obiectivele pentru acest an exprimate de factorii de decizie din acest domeniu la Conferinţa ”Quo Vadis piaţa de asigurări în 2019”, organizată de DC Media Group şi Fundaţia Institutul de Studii Financiare

Piaţa asigurărilor a avut un an bun în 2018, depăşind 10 miliarde de lei.. „Avem o creştere cu 2,1% pe primele nouă luni ale anului 2018 faţă de perioada similară a  anului 2017, a primelor brute subscrise până la o valoare de 7,47 miliarde lei,  ceea ce, în opinia noastră, arată o îmbunătăţire din punct de vedere sustenabil a sectorului asigurărilor din România. Un prim set de date preliminare de care dispunem, neauditate încă, pentru anul 2018, indică o creştere cu aproximativ 4,5% a volumului primelor brute subscrise, depăşind la nivelul întregului an 2018, pragul de 10 miliarde lei. Creştere de 4% se remarcă atât pentru segmentul asigurărilor generale, cât şi pentru segmentul asigurărilor de viaţă”, a explicat Leonardo Badea, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

 

Poliţele auto în top

 

Motorul dezvoltării pieţei de asigurări îl reprezintă poliţele RCA. Evoluţiile sunt pozitive însă şi în privinţa asigurărilor de viaţă în ultimii doi ani, ele înregistrând o creştere de 21%. Activele totale ale societăţilor de asigurare au crescut în primele nouă luni din 2018, cu 1,79%, depăşind pragul de 20 de miliarde lei.

 

Identificarea neasiguraţilor RCA

 

O colaborare dintre ASF şi CNAIR este luată în calcul în acest moment, iar ea ar viza identificarea şoferilor care circulă fără RCA.  

Ideea a fost exprimată de Cristian Roşu, vicepreşedinte ASF, iar ea are mari şanse de materializare în condiţiile în care directorul general CNAIR, Narcis Neaga a spus că partea tehnică este rezolvată. Rămânând să se pună de acord cu Poliţia şi STS.

 

 

Citat

 

 Mulţi români trăiesc de pe o zi pe alta şi nu îşi pot pune problema să investească banii în asigurări. Altă cauză este lipsa educaţiei economice. Şi oamenii care îşi pot permite să plătească asigurări, totuşi nu o fac, nu gândesc pe termen lung. Situaţia asigurărilor din România este o problemă culturală.

Mihai Mandreş, secretar de stat în Ministerul Finanţelor

 

Casetă

 

Sistemul de sănătate va deveni nesustenabil

„Sistemul de sănătate are toate şansele să devină nesustenabil în viitor. Bugetul propus al Ministerului Sănătăţii anul acesta este substanţial mai mare, dar este nevoie să găsim resurse astfel încât pacientul să fie tratat corespunzător. În privinţa Legii asigurărilor de sănătate, în maxim şase luni vom avea o propunere concretă.”, a spus Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii. În privinţa standardului de referinţă pentru despăgubirile acordate pentru vătămări corporale, ministrul a precizat că se intenţionează inserarea în malpraxis acest aspect, dar nu poate da un termen.

 

Cifre

20% din români îşi fac asigurarea obligatorie de locuinţă

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: asigurari