x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Piaţa auto a scăzut cu 10% faţă de 2012

Piaţa auto a scăzut cu 10% faţă de 2012

de Elena Stan    |    21 Noi 2013   •   22:39
Piaţa auto a scăzut cu 10% faţă de 2012
Sursa foto: Bogdan Iurascu/Intact Images
Prin Rabla au fost achiziţionate circa 11.000 de maşini din totalul de  46.667 de autoturisme noi înmatriculate
Deşi în ultimele patru luni piaţa auto a înregistrat creşteri, per total în primele zece luni ale anului aceasta a înregistrat o scădere cu 9,8% faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA). “Cu un volum total de 8.295 unităţi vândute în octombrie, şi unul total la 10 luni de 65.747 unităţi (din care 55.400 autoturisme), consemnăm faţă de 2012 o scădere totală de 9,8%, scădere la care autoturismele «contribuie» cu -8,3%, ambele, în revenire uşoară faţă de cifrele consemnate după 9 luni. Un alt aspect important de semnalat este faptul că vânzările de autoturisme din producţia naţională au înregistrat în ultimele 4 luni creşteri importante faţă de 2012, fapt ce face ca la 10 luni acestea să ajungă în teritoriul pozitiv, cu +8,5%, comparativ cu vânzările mărcilor din import, care rămân în zona negativă", se arată în comunicatul APIA. Reprezentanţii APIA sunt de părere că Rabla a susţinut, şi va ajuta în continuare, piaţa auto. "Este de aşteptat ca în ultimele 2 luni ale lui 2013 suplimentarea programului Rabla să menţină volumele la cote superioare faţă de cele din lunile similare ale lui 2012, fapt ce nu va reuşi însă să ducă la recuperarea scăderilor din prima jumătate a anului", se arată în comunicatul APIA.

Un sfert dintre maşinile noi, cumpărate prin Rabla

Aproape 11.000 de autoturisme noi au fost cumpărate anul acesta prin programul Rabla, din cele 46.667 de maşini noi înmatriculate în 2013, a declarat preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) Adrian Gearâp.
"Până în prezent, s-au achiziţionat 10.938 de autoturisme noi. Din numărul total de 46.667 de autoturisme noi înmatriculate în acest an, aproximativ 11.000 sunt achiziţionate prin programul implementat de AFM. Se vor adăuga şi cele care urmează sa fie achiziţionate având în vedere că au fost distribuite încă 3.000 de tichete. Noi sperăm să se transforme în autoturisme noi", a declarat Adrian Gearâp. Preşedintele AFM a spus că o posibilă cauză a încetinirii procesului de înnoire a parcului auto naţional o reprezintă scăderea puterii de cumpărare a cetăţenilor, pe fondul modificărilor cerinţelor de acordare a creditelor. Acesta a arătat că încasările din timbru de mediu până la data de 31 octombrie 2013 totalizează 606,4 milioane de lei, iar valoarea restituirilor vechii taxe auto din aceeaşi perioadă este de 467, 3 milioane de lei, a mai declarat Adrian Gearâp.
"Eu cred că programul Rabla în general nu mai funcţionează şi nu mai dă roadele de acum 5-6 ani. Ideea programului s-a epuizat. Dacă vrem maşini curate şi sigure trebuie să regândim şi ar trebui să le sprijinim mai mult", a spus directorul general al Ford România, Zoltan Brassai.

Condiţii de participare
În cadrul programului Rabla 2013, se utilizează un singur tichet valoric, de 6.500 de lei, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou. Tichetul este transferabil. Totodată, se oferă posibilitatea acordării, pe lângă prima de casare, a unui eco-bonus în valoare de 500 lei pentru: achiziţionarea unui autovehicul nou, încadrat în norma de poluare Euro 6, achiziţionarea unui autovehicul nou, al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100g/km sau achiziţionarea unui atuovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid. Pot fi cumulate maxim două eco-bonusuri pentru o reducere suplimentară de 1.000 de lei. Mai mult de jumătate din parcul auto naţional are o vechime mai mare de 12 ani, iar indicele de mobilitate este foarte redus, a mai atras atenţia Gearâp, menţionând că vechimea medie a autoturismelor casate prin programul Rabla din acest an este de 22,5 ani.

×
Subiecte în articol: piata auto