x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Piaţa auto s-a prăbuşit

Piaţa auto s-a prăbuşit

de Elena Stan    |    11 Sep 2009   •   00:00
Piaţa auto s-a prăbuşit
Sursa foto: /Reuters

Criza economică, lipsa lichidităţilor şi şomajul în creştere au avut efecte devastatoare pentru piaţa auto: înmatriculările de maşini noi au scăzut cu 60%.



Înmatriculările de automobile noi au scăzut, în primele opt luni ale anului, faţă de perioada similară a anului trecut, cu 59,4%, ajungând la 81.857 unităţi, iar înregistrările de maşini rulate au avansat cu 8,1%, la 152.620 unităţi, potrivit Direcţiei Regim Permise şi înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

De la începutul anului şi până la finalul lunii august au intrat în circulaţie 201.915 maşini noi şi 141.153 automobile rulate. Înmatriculările de maşini noi în luna august au scăzut faţă de luna august 2008 cu peste 70%, ajungând la 8.591 unităţi.

De asemenea, a fost înregistrată o scădere de circa 59% şi la înmatriculările de maşini rulate, ajungând de la 29.393 vehicule în august 2008 la 12.080 maşini în aceeaşi lună din acest an. Comparând datele aferente lunii august din acest an cu cele din iulie se observă o scădere a înmatriculărilor de autoturisme noi cu 19%, ajungând la 8.591 unităţi. În acelaşi timp, piaţa second-hand a urcat cu 6,2% în august, comparativ cu iulie, de la 11.374 unităţi la 12.080 maşini.

Potrivit statisticilor, cea mai bine vândută marcă pe segmentul autoturismelor noi a fost Dacia, urmând Renault, Skoda, Volkswagen şi Ford. Dintre maşinile rulate cele mai solicitate mărci au fost: Volkswagen, Opel, Ford, Audi şi BMW.

STIMULENTE
Brent Valmar, vicepreşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile din România (APIA) a declarat că ideea cumulării a trei prime de casare, avansată de Ministerul Mediului, este binevenită. "Faptul că se permite retragerea din piaţă chiar şi a trei maşini pentru una nouă mi se pare corectă. Există din ce în ce mai puţini posesori de rable care îşi permit să plătească diferenţa până la una nouă. E o măsură potrivită pentru înnoirea parcului şi pentru sprijinirea industriei", a spus Valmar, care ocupă şi funcţia de director general al celui mai mare importator din piaţa locală, Porsche România.

Acesta a spus că vânzările de automobile noi din acest an s-ar putea ridica la circa 130.000 de unităţi, un nivel similar fiind posibil şi pentru anul viitor. "Cred că am atins nivelul de jos şi cred că ar fi normal să ne stabilizăm şi să depăşim perioda dificilă. (...) Prognoza noastră merge undeva la 130.000 de autoturisme în acest an şi pentru anul viitor", a spus oficialul APIA.

×