x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Piaţa autoturismelor va scădea în acest an cu până la 10%

Piaţa autoturismelor va scădea în acest an cu până la 10%

09 Oct 2011   •   10:12

Dealerii auto estimeaza ca piata autoturismelor va incheia anul cu vanzari de pana la 10% mai mici comparativ cu 2010, in special pe fondul lipsei de finantare, nivel sub volumul prognozat de firmele din sector la inceputul anului.

Anul trecut, vanzarile de autoturisme au coborat cu peste 18%, la 106.000 unitati, potrivit datelor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA). Datele Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor arata insa ca au fost inscrise in circulatie cu aproximativ 10.000 de masini mai putin decat statistica raportata de APIA.

La inceputul acestui an, reprezentantii APIA estimau ca piata auto va avansa cu cel putin 5-10% fata de 2010, iar dealerii spuneau ca, in cel mai pesimist scenariu, vanzarile vor stagna.
In primele opt luni ale acestui an au fost inmatriculate 49.006 autoturisme, cu aproape 12% mai putine fata de acelasi interval al anului trecut.

"Desi sunt semne ca vanzarile auto isi revin in segmentul flotelor, cel al persoanelor fizice a suferit scaderi importante, in special din cauza lipsei finatarii. Cred ca acest an se va incheia cu un nivel al vanzarilor cu aproximativ 10% mai mic fata de anul trecut", a declarat Gabriela Pacea, specialist vanzari in cadrul M Car Distribution, dealer Mitsubishi.

Dierctorul general al firmei Neste, dealer Ford, Cristian Bica, a spus ca, pe langa lipsa de creditare, un alt factor determinant pentru scaderea vanzarilor este retinerea potentialilor clienti fata de achizitii care implica sume relativ mari, dar si reducerea duratei programului "Rabla".

"Estimez o scadere a pietei auto de 5%. Oamenii au devenit mai retinuti in ceea ce priveste achizitia unui autoturism, au alte prioritati. In plus, programul Remat a inceput mai tarziu anul acesta, iar autoritatile au anuntat ca il vor incheia mai devreme, pe 23 noiembrie", a explicat Bica.

Bogdan Pasa, directorul de marketing si comunicare al Kia Romauto, a afirmat ca in actualul context economic in Romania nu s-ar fi putut vorbi despre o piata auto fara sprijinul programului de innoire a parcului.

"Piata auto din Romania nu ar fi existat fara programul Rabla. Chiar si cu acest sprijin, vanzarile de autoturisme din acest an se vor situa sub nivelul din 2010, in special din cauza absentei creditarii. Daca in 2008 cele mai multe achizitii se faceau cu credit, acum cred ca 90% dintre masini sunt achitate cash", a precizat Pasa.

La o scadere de 10% a pietei de autoturisme se astepta si coordonatorul de vanzari al distribuitorului Honda Trading, Florin Nita, care spune ca un rol important in reducerea vanzarilor auto l-a jucat si majorarea de anul trecut a TVA.

"Diferenta de vanzari comparativ cu anul trecut provine si de la faptul ca jumatate din 2010 am avut o cota TVA de 19%, iar majorarea a dus la diminuarea pietei auto. Astfel, ma astept ca la sfarsitul acestui an sa avem o scadere totala a vanzarilor de autoturisme de aproximativ 10%. Oricum, trebuie mentionat ca am atins pragul minim de vanzari, mai jos de atat nu cred ca se poate. Ma astept la o revenire in a doua jumatate a anului viitor", a explicat Nita.

Piata totala auto, care cuprinde si vehiculele comerciale, autobuze, micrbuze, a scazut cu 8% in primele opt luni ale acestui an, la aproape 70.000 de unitati.

×
Subiecte în articol: apia piata auto 2011 programul rabla 2011