x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Piata de capital - Bursa renaste, Fiscul taxeaza

Piata de capital - Bursa renaste, Fiscul taxeaza

de Adrian N. Ionescu    |    22 Noi 2005   •   00:00
Piata de capital - Bursa renaste, Fiscul taxeaza

La sarbatorirea a zece ani, Bursa de Valori Bucuresti a raportat tranzactii de 2,4 miliarde de euro. Specialistii pietei de capital cred ca majorarea impozitelor pe castiguri va opri dezvoltarea bursei.

La sarbatorirea a 10 ani de la renasterea Bursei de Valori Bucuresti (BVB), dupa alti 47 de ani de prapastie comunista, specialistii pietei de capital se mandresc cu o institutie redutabila si acuza Fiscul de taxarea inoportuna.

De la redeschiderea ringurilor pana in 2005, valoarea tranzactiilor derulate la BVB a depasit 2,4 miliarde de euro, potrivit statisticilor. Totusi, "cea mai mare realizare este constructia unei institutii stabile, care a ajuns la un nivel de unde nu mai este cale de intoarcere", a declarat ieri directorul general Stere Farmache, cu ocazia sarbatoririi a 10 ani de la renasterea Bursei, in 1995. In 1995 se tranzactionau actiunile a sase companii. Ieri, pe 60 de titluri, s-au concentrat tranzactii de 15 milioane de euro. Valoarea companiilor listate (capitalizarea) este de 16,5 miliarde de euro (peste 22% din PIB). "Bursa beneficiaza acum de un plus de credibilitate, care trebuie sustinut de un plus de substanta", a spus Sergiu Oprescu, presedintele BVB, facand aluzie la neimplinirile de care se fac vinovate guvernele care s-au perindat in aceasta perioada.

Brokerii acuza autoritatile ca aplica aceeasi cota de impozitare atat tranzactiilor speculative, cat si portofoliilor mai vechi de un an. "Se pare ca nu au avut rezonanta necesara demersurile noastre pentru diferentierea fiscala dintre tranzactiile speculative si cele pe termen lung, tocmai acest concept fiind cel care dezvolta piata", spune Sergiu Oprescu.

PIATA ORFANA. Cu exceptia proiectelor Transelectrica si Transgaz, nici o alta privatizare nu a vizat mecanismele bursiere, de care autoritatile se feresc sub pretext ca nu pot negocia direct cu un investitor strategic. Vanzarea BCR ocoleste Bursa si nici despre CEC nu se aud lucruri bune. "Exista metode inteligente care combina interesele statului, ale investitorilor strategici si ale investitorilor bursieri", spune Stere Farmache.

In schimb, chiar si dupa privatizare, autoritatile au preferat sa vanda actiuni la BRD la un pret mai mic decat pe piata.

×
Subiecte în articol: economic