x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Piaţa de capital din România plânge după bani şi oferte

Piaţa de capital din România plânge după bani şi oferte

de Valentin Gros    |    07 Dec 2018   •   12:23
Piaţa de capital din România plânge după bani şi oferte
Sursa foto: kasto80/Getty Images/iStockphoto

Piaţa românească de capital acuză probleme specifice regiunii, printre acestea regăsindu-se nivelurile scăzute la lichidităţi şi oferta de acţiuni şi obligaţiuni. O soluţie pentru rezolvarea acestor deficienţe ar fi relaxarea legislaţiei din domeniu.

Studiul privind piețele de capital din Europa Centrală și de Est (ECE), realizat de CFA Institute, a ajuns la concluzia că în procesul de dezvoltare și integrare, piețele de capital din această zonă întâmpină obstacole diferite de cele întâlnite în țările Europei de Vest. De asemenea, modul în care sunt implementate directivele europene reprezintă un obstacol major pentru piețele ECE.

Unii au zis pas

Politica de „aceeași mărime pentru toți” la nivelul țărilor europene este împovărătoare pentru piața românească, mai puțin dezvoltată și mai puțin lichidă, precum și pentru jucătorii implicați în aceasta, a declarat un participant la studiu. Efortul de implementare a cadrelor noi de reglementare, care operează în statele UE dezvoltate (precum Market Abuse Regulation - MAR - și Markets în Financial Instruments Directive II - MIFID II) este mare pentru companiile de investiții românești, iar ca efect, deja unele firme de investiţii s-au retras din piaţă, pentru că nu au putut să se adapteze noilor condiţii, potrivit studiului.

Oferta redusă, principala problemă

Conform cercetării, 43% din respondenți sunt de părere că fragmentarea actuală a piețelor de capital și nivelul redus al lichidității piețelor din ECE pot fi abordate prin armonizarea regulamentelor și supravegherii în piețele din această regiune. De asemenea, aproximativ 30% dintre respondenți cred că o reglementare mai relaxată în piețele lor de capital ar îmbunătăți lichiditatea și ar facilita formarea de capital.

Printre principalele obstacole în calea dezvoltării piețelor de capital, oferta redusă de acțiuni şi obligațiuni este menționată de 50% din participanții la studiu, iar cererea redusă din partea investitorilor de retail este menționată de 37% dintre aceștia.

Este nevoie de sprijin deschis pentru sistemul de pensii private, unul dintre pilonii lichidității pe piața de capital și o „victimă” a măsurilor administrative a factorilor de decizie din România și din regiune.

studiul CFA Institute

 

 

 

×
Subiecte în articol: piata de capital