x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Piata de capital - Pensii de apartament

Piata de capital - Pensii de apartament

de Adrian N. Ionescu    |    25 Sep 2006   •   00:00
Piata de capital - Pensii de apartament

Succesul de piata al fondurilor de pensii facultative depinde de intransigenta Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. Capitalul social minim al administratorilor fondurilor poate lasa loc speculatorilor sa intre pe aceasta piata.

Mult asteptata lege a pensiilor private facultative si normele de aplicare, elaborate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), dau posibilitatea aparitiei unor probleme. Capitalul social minim al admistratorilor fondurilor (societatile de pensii) este de doar 1,5 milioane de euro, iar numarul minim de contribuabili de doar 100 de persoane pe fond.

COMPROMISURI. In cei 9 ani de cand se lucreaza la lege, cele doua repere au fost considerate elementare pentru a masura seriozitatea angajamentului investitorilor in societatile de pensii. Un administrator este cu atat mai serios, cu cat este mai dispus sa investeasca un capital mai mare. La fel si daca accepta sa cheltuiasca sume mai mari de bani, pentru a atrage mai multi participanti la fondul sau de pensii, in conditii de concurenta. In timp, valoarea capitalului minim a tot scazut: de la circa 20 de milioane de dolari in prima varianta a legii, la 1,5 milioane de euro in proiectul aprobat.

"Entuziasmul marilor societati de asigurari dornice sa investeasca a scazut din cauza intarzierii mari cu care a fost promovata legea, care, iata, se refera acum la contributii facultative, mai putin atractive", explica Tudor Moldovan, presedintele Asociatiei Pensiilor Administrate Privat din Romania (APAPR). Acum asiguratorii considera ca si 1,5 milioane de euro este o investitie prea mare, pentru ca, spre deosebire de fondurile cu contributie obligatorie, cele facultative nu prea ar avea pe ce clienti sa conteze.

"Riscul intrarii in aceasta afacere a unora care nu o vor putea controla pe termen lung este mare", spune Moldovan, facand aluzie la "foamea" de comisioane mari, incasate pe termen scurt, a celor care nu au in spate forta financiara a unui grup financiar redutabil. Pe de alta parte, "este prea mic plafonul de 200 de euro al contributiei anuale la un fond, pentru care se fac deduceri fiscale", recunoaste Eugen Voicu, vicepresedintele Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv si presedintele societatii de administrare a investitiilor Certinvest.

PERICOLE
Pe de alta parte, Eugen Voicu crede ca "nu exista o legatura directa intre pragul minim de participanti si siguranta pietei, data de conditiile dure de supraveghere, care ofera toate parghiile pentru a opri intrarea pe piata a operatorilor insuficient calificati". Mai mult, ar fi mai important ca societatile de pensii sa nu fie "de apartament". Niste societati mari "vor putea administra oricat de multe fonduri mici, oferind o varietate mare de scheme de pensii (produse specifice de investitii), potrivit diversitatii optiunilor participantilor, care au asteptari diferite, gandiri si tolerante la risc diferite", apreciaza Voicu. Cei doi specialisti citati au ei insisi asteptari diferite: Moldovan crede ca succesul fondurilor facultative va fi limitat, in timp ce Voicu este convins ca va avea multi clienti. Amandoi recunosc, insa, ca asigurarile de viata, respectiv fondurile mutuale, vor face concurenta fondurilor de pensii facultative in absenta unei deduceri fiscale mai mari.
×
Subiecte în articol: economic pensii