x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Piaţa poliţelor RCA, pe un butoi cu pulbere

Piaţa poliţelor RCA, pe un butoi cu pulbere

de Adrian Stoica    |    09 Aug 2018   •   12:40
Piaţa poliţelor RCA, pe un butoi cu pulbere

Preţurile poliţelor pentru asigurarea obligatorie auto (RCA) vor creşte până la sfârşitul anului, piaţa riscând să se întoarcă la situaţia din perioada 2015-2016, când tarifele au fost majorate în cascadă de către firmele de asigurări. Autoritatea pentru Supraveghere Financiară are termen până la sfârşitul lunii septembrie să modifice Legea RCA (Legea 123/2017), în caz contrar Comisia Europeană avertizând că va declanşa procedura de infringement.

Adoptarea Legii RCA anul trecut s-a făcut într-un cor de vociferări al companiilor de asigurări care activează pe acest segment. Limitarea cheltuielilor administrative, introducerea tarifului de referinţă, obligativitatea de a notifica ASF cu 60 de zile înainte de a majora argumentat tariful au fost marile motive de nemulţumire ale asigurătorilor.

Cu jalba în băţ la CE

Puşi în faţa unor reglementări care le blocau jongleriile cu tarifele RCA, asigurătorii au reacţionat rapid şi au sesizat Comisia Europeană. În luna iulie, CE a transmis ASF o adresă prin care solicita o serie de clarificări pe marginea legii, precum şi modificarea unor prevederi, sub sancţiunea declanşării procedurii de infringement dacă Autoritatea de Supraveghere nu se conformează. După modificărea Legii RCA, ASF va trebui să mai modifice o serie de norme pentru a le pune în acord cu legea, astfel că spre sfârşitul anului, tarifele RCA vor intra într-o nouă etapă de creştere.

Beneficind de un lobby susţinut, pentru că nu trebuie să uitaţi că aceste companii care activează în România pe piaţa RCA sunt reprezentantele unor multinaţionale cu multă putere de influenţă, ele au reuşit să-i convingă pe cei de la Bruxelles că prin noua Lege RCA activitatea lor în România este îngrădită

Surse de pe piaţa asigurărilor

Cheltuieli administrative fără limită

Una dintre schimbările importante pe care le-a solicitat CE la cererea asigurătorilor este eliminarea limitării cheltuielilor administrative. Prin noua lege RCA acestea erau reduse la  25% din valoarea poliţelor. Odată abrogată prevederea, companiile vor reveni la vechile obiceiuri. Adică vor înregistra cheltuieli chiar şi duble faţă de daunele achitate, acestea fiind justificate prin costurile foarte mari cu sediile, cu achiziţiile IT, cu poliţele de reasigurare, cu contractele de consultanţă etc. Multe dintre acestea vor fi făcute, ca şi în trecut, prin achiziţii intragrup. Eliminarea plafonării cheltuielilor administrative va fi însă şi în avantajul brokerilor care vor putea astfel să încaseze comisioane mai mari pentru poliţele vândute.

ASF, scoasă din ecuaţia tarifelor

Asigurătorii vor scăpa şi de obligativitatea de a notifica ASF cu 60 de zile înainte de a majora tarifele RCA şi de a motiva această decizie. Practic, ei nu vor mai da socoteală ASF pentru creşterea preţurilor, decizia devenind una strict internă a companiei. Experienţa anilor trecuţi ne-a arătat că asigurătorii nu vor avea nicio reţinere să exploateze la maximum această oportunitate.

Transportatorii, tamponaţi în plin

Nu este exclus ca spre sfârşitul anului să asistăm din nou la proteste stradale ale transportatorilor. Pentru clienţii cu risc ridicat, categorie reprezentată, în special, de transportatori, asigurătorii au obţinut eliminarea prevederii din Legea RCA care stabilea că pentru ei tarifele nu pot creşte cu mai mult de 36% faţă de tariful de referinţă stabilit de ASF.

×