x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Piata - Romania este o tinta atractiva pentru nemti

Piata - Romania este o tinta atractiva pentru nemti

14 Aug 2004   •   00:00

Romania este o tinta atragatoare pentru oamenii de afaceri germani, mai ales in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana, avand o forta de munca bine pregatita si multiple oportunitati de investitii.

IOHANNA ONACA

Acestea au fost concluziile unei intalniri dintre oamenii de afaceri germani si reprezentantii institutiilor statului din Romania, prile-juita de vizita cancelarului Gerhard Schroder in Romania.

OPORTUNITATI. "Piata mare de desfacere din Romania si imbunatatirea conditiilor de productie sunt motive bune pentru firmele straine de a investi aici si a prinde radacini", a declarat Klaus Mangold, reprezentantul Comitetului pentru Europa Centala si de Est al Germaniei. "Anumite firme germane vor incerca sa-si externalizeze o parte din productie si aceasta este o sansa foarte buna pentru Romania", a mai spus Mangold.

IMAGINE. Romania are o locatie strategica, ofera forta de munca competitiva, are un climat investitional liberal si deschis si ofera facilitati pentru investitii, a afirmat la randul sau Alexandru Popa, presedintele Agentiei Romane pentru Investitii Straine. Astfel, tara noastra devine o destinatie atragatoare pentru investitorii straini. Cu toate acestea, oamenii de afaceri din Romania ar trebui sa se prezinte mai bine ca parteneri de afaceri in fata strainilor, a fost de parere Mangold. "Imaginea Romaniei s-a schimbat in bine in ultimii cinci ani, insa Romania trebuie sa se zbata sa o mentina. Romanii nu trebuie sa fie atat de carcotasi la adresa tarii lor cand se afla in strainatate, ci ar trebui sa prezinte lucrurile bune din Romania", a spus, la randul sau, Karl Josef Baum, presedintele Camerei de Comert si Industrie Romano-Germane.

NEMULTUMIRI. Una dintre nemultumirile lor o reprezinta neintelegerile care apar intre membrii administratiilor locale apartinand diferitelor partide politice, conflicte in urma carora interesele investitorilor germani au de suferit. O alta problema ridicata de investitori a fost urgentarea modernizarii aeroportului din Sibiu, propunand autoritatilor finalizarea proiectului in 2005, in loc de 2009.

INVESTITII. Germania este unul dintre cei mai mari investitori din Romania, cu un volum al investitiilor de 780 milioane de euro, ocupand locul trei, dupa Olanda si Franta. La sfarsitul lunii iunie 2004, numarul societatilor comerciale cu capital german era de aproape 11.500, situandu-se pe locul al doilea ca numar dupa societatile cu capital italian. Printre cele mai importante companii germane care au investit in tara noastra se numara Thyssen-Krupp, Siemens, Heidelberger Cement, compania Continental, Ina Schaeffler sau RWE.
×
Subiecte în articol: economic romania