x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Piata valutara s-a echilibrat

Piata valutara s-a echilibrat

13 Apr 2005   •   00:00

Inflatia si presiunile asupra monedei nationale sunt in scadere. De aceea, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, spune ca reducerea dobanzii de politica monetara ar putea fi urmata de o perioada de pauza.



  • de VALI BLANARU

  • POZITIE. Isarescu considera ca nu exista motive pentru a reduce iarasi dobanda
    La scurt timp dupa liberalizarea accesului strainilor la depozitele in lei si la cateva zile dupa ce BNR a redus dobanda cu doua puncte procentuale, la 12,5%, guvernatorul crede ca piata pare sa fi ajuns la un echilibru. "La actualul nivel, ratele dobanzilor si rata de schimb se afla in echilibru", a declarat guvernatorul Mugur Isarescu, citat de Reuters. El a adaugat ca nu vede nici un motiv pentru o noua reducere a dobanzilor, daca piata nu va fi inundata de un influx de capital.

    Analistii considera ca reducerea cu 4,5 puncte a ratei dobanzii de interventie numai in acest an si volumul mare al vanzarilor produse recent pe pietele emergente au ferit Romania de capitalurile speculative, iar leul nu a fost afectat de masurile bancii centrale.

    PRUDENTA. Isarescu a recunoscut ca recentele lichidari de pozitii de pe pietele emergente au fost de ajutor, dar a adaugat ca BNR va ramane prudenta, gata sa recurga la restrictii administrative, desi spera ca acestea nu vor fi necesare.

    "Este ca si cu bomba atomica, care nu este folosita decat pentru a avertiza cealalta parte. Sper sa nu recurgem niciodata la ele (la restrictii)", a spus guvernatorul.

    Analistii considera ca desi banca a fost scutita de a alege intre descurajarea speculatiilor si reducerea inflatiei, influxurile de capital vor creste, atrase de cresterea economica ridicata si de perspectivele aderarii la Uniunea Europeana.

    PENSII. Veniturile obtinute din privatizari ar trebui utilizate mai degraba pentru finantarea reformei pensiilor decat pentru reducerea datoriei publice, considera Isarescu. Guvernatorul considera ca reformele din sectorul pensiilor si din cel al asistentei sociale vor limita contributiile platite de angajatori si vor inlatura o mare povara care apasa asupra sectorului corporatist.
    ×
    Subiecte în articol: economic