x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Plafonarea restrânge creditul

Plafonarea restrânge creditul

de Daniela Ivan    |    13 Mar 2018   •   14:48
Plafonarea restrânge creditul

Proiectele de lege care limitează dobânzile la credite, sumele ce pot fi cerute de recuperatori și care elimină titlul executoriu al contractelor vor duce la restrângereaofertei de împrumuturi de pe piaţă şi la acumularea de credite neperformante în bănci. Este concluzia unui studiu de impact realizat de KPMG la comanda băncilor.

Proiectul de lege privind plafonarea dobânzilor ar urma să impună pentru creditele ipotecare o dobândă anuală efectivă (DAE) de 2,5 ori dobânda de politică monetară a BNR şi de 18% pentru creditele de consum. Însă, studiul KPMG estimează că plafonarea DAE ar conduce la situaţii imposibile în cazul în care dobânda de politică monetară ar deveni negativă sau zero, iar băncile ar fi nevoite să acorde împrumuturi cu dobândă negativă.

Studiul mai arată că o potențială reducere a creditării populației cu 5% ca urmare a diminuării capacității instituțiilor de credit de a finanța sectorul privat este estimată să conducă la o reducere a consumului cu 1,39%, a investițiilor cu 0,17% și a PIB cu 1,80%. Bancherii au explicat că dacă legea îi va obliga să plafoneze dobânzile, toate tipurile de credite riscante vor fi retrase de pe piaţă. Ei spun că unele produse bancare au costuri mai mari pentru că sunt mai riscante decât altele. Studiul KPMG oferă şi câteva exemple de astfel de produse. Este vorba despre carduri de credit, overdraft, care au dobânzi mari şi care nu s-ar mai putea încadra în plafon, dar şi despre creditele cu dobânzi fixe pe 10 ani, aflate şi acum peste plafon.

Recuperarea creanţelor, mult încetinită

Nici propunerea legislativă care vizează limitarea la dublul sumei plătite a valorii pe care recuperatorii o pot lua de la cei aflaţi în executare silită nu va produce efecte benefice în economie, se arată în studiul citat. Aceasta afectează în principal procesul de recuperare a creanțelor neperformante de bănci prin cesiunea către instituții specializate de recuperare a creanțelor. Aceasta va duce la o diminuare a capacității instituțiilor de credit de a finanța economia reală cu 5%. În schimb, reducerea ratei creditelor neperformante la un nivel de 3% ar putea genera capital suplimentar de 6,3 miliarde lei, bani care ar putea susține un volum de credite suplimentar de 47 miliarde lei.

 

 

×
Subiecte în articol: legi plafonare dobanzi credite