x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Plan de 500 de milioane de euro pentru relansarea Oltchim

Plan de 500 de milioane de euro pentru relansarea Oltchim

de Ovidiu Ciutescu    |    24 Mar 2009   •   00:00
Plan de 500 de milioane de euro pentru relansarea Oltchim

Autorităţile române propun Comisiei Europene un program de relansare a societăţii Oltchim, care prevede investiţii de 486 milioane de euro. Statul român ar urma să garanteze 80 la sută din valoarea acestora.



Din cele 486 milioane de euro, circa 388,80 milioane de euro vor fi garantate de stat, iar 97,2 milioane de euro vor fi surse atrase. Pentru investiţii, statul va elibera scrisori de garanţie pentru 80 la sută din valoare, Oltchim urmând să achite la stat diferenţa de dobândă. Finanţările, în sumă de de 486 milioane de euro, vor fi structurate astfel: un credit de 100 milioane de euro pentru achiziţia Arpechim, creditul fiind structurat pe o perioadă de 5,5 ani, cu un an perioadă de graţie, şi un credit de investiţii de mediu în sumă de 40 milioane de euro, pe o perioadă de 10 ani, cu trei ani perioadă de graţie. De asemenea, informează Agerpres, programul prevede contractarea unui credit cu o valoare de 116 milioane de euro pentru modernizarea şi mărirea capacităţii de piroliză, credit pe o perioadă de 10 ani, cu trei ani graţie.

Cel mai mare credit se ridică la 230 milioane de euro, tot pe 10 ani, cu trei ani graţie, şi va fi destinat modernizării instalaţiei de piroliză, pentru majorarea capacităţii de la 185.000 tone pe an la 300.000 tone pe an şi de la 92.000 tone pe an la 150.000 tone pe an propilenă. Creditul va fi acordat şi pentru modernizarea instalaţiei de clorură de vinil, pentru achiziţia unei instalaţii noi pentru producţia acestei substanţe şi modenizarea instalaţiei de electroliză cu mercur. Potrivit programului, pentru finanţări se ia în considerare o dobândă de 10 la sută pentru creditele garantate de stat şi 12 la sută pentru credite garantate de Oltchim, având în vedere că diferenţa de doi la sută va fi achitată de Oltchim la stat, pentru a nu fi considerat ajutor de stat.

Preşedintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Mircea Ursache, a spus că programul de restructurare îşi propune recuperarea datoriei de 134,58 milioane de euro a companiei către stat, care a propus majorarea de capital cu datoria înregistrată faţă de AVAS. "Programul prevede eşalonarea la plată a unor datorii şi scutirea altora şi conversia, şi alte măsuri de investiţii pentru relansarea societăţii. Printr-o executare silită niciodată statul nu-şi va recupera datoria de 134 milioane de euro, deoarece Oltchim este o societate listată şi are o valoare de piaţă de zece milioane de euro, azi, asta trebuie să se înţeleagă" , a spus Ursache.

Oltchim Râmnicu Vâlcea a încheiat anul 2008 cu o cifră de afaceri de 1,946 miliarde lei, în creştere cu 11,3 la sută comparativ cu anul 2007, dar rezultatul financiar a fost puternic afectat de efectele crizei economice internaţionale din ultima parte a anului 2008. Oltchim îşi valorifică la export peste 75 la sută din cifra de afaceri, iar din această poziţie a resimţit efectele crizei internaţionale, începând cu luna octombrie 2008, când preţurile medii de vânzare la export a produselor sale au scăzut cu mai mult de 30 la sută. Oltchim este cel mai mare combinat petrochimic din România şi lider de piaţă în industria chimică regională în Europa Centrală şi de Est la mai multe categorii de produse chimice.

Principalul acţionar al Oltchim este statul român, prin Ministerul Economiei, care deţine 53,25 la sută din capitalul social. Alţi acţionari ai Oltchim sunt PCC SE, care deţine 12,89 la sută din capital, urmat de SIF Oltenia cu 5,93 la sută şi de alţi mai mici acţionari. La rândul său, PCC SE este un grup de companii internaţionale structurat în trei mari divizii (industrie chimică, energie şi logistică), cu sediul la Duisburg (Germania). Compania activează în 18 ţări, printre care SUA, China, Letonia, Finlanda, Polonia, Republica Cehă, Croaţia, Slovacia, Slovenia, Bosnia-Herţegovina, Macedonia, Serbia, Ungaria, Bulgaria, Ucraina şi România.

×
Subiecte în articol: economic milioane oltchim sută