x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Plata cu cardul preferată pentru prima oară de români

Plata cu cardul preferată pentru prima oară de români

de Giulia Anghel    |    20 Mai 2019   •   12:00
Plata cu cardul preferată pentru prima oară de români
Sursa foto: gpointstudio/Getty Images/iStockphoto

Deși românii nu au încredere în bănci din cauza dobânzilor prea mari la credite, aceștia consideră totuși că instituțiile financiare sunt importante pentru dezvoltarea economiei. Mai mult, pentru prima oară, aceștia consideră că tranzacțiile cu cardul sunt mai sigure decât plățile și încasarea de bani în numerar, după cum arată datele Barometrului de opinie publică al Academiei Române, realizat de INSCOP Research și Laboratorul de Analiză a Războiului Informațional și Comunicare  Strategică (LARICS).

 

 

Aproximativ 43,4 % dintre persoane consideră că este mai sigur să facă plăți cu cardul în defavoarea numerarului,  circa 42,2% preferă în continuare să primească sume în numerar și să cumpere cu bani cash. Dacă până acum dorința de economisire era aproape inexistentă, românii preferând să achiziționeze diferite produse, ori să se distreze în loc să pună bani deoparte, acum 47% vor să economisească dacă reușesc să câștige bani în plus, în timp ce 39,9% doresc să îi cheltuie.

 

Dobânzi mari, credite puține

Dobânzile mari pe care românii trebuie să le plătească băncilor a creat o imagine negativă a acestora în rândul populației, motiv pentru care circa 73,4% dintre aceștia nu au încredere în instituțiile financiare care activează pe teritoriul țării, fie că sunt românești ori străine. În plus, ei consideră, în proporție de 41,6%,  că acestea oferă prea puține credite populației, iar 39% cred că și împrumuturile pentru întreprinderile mici și mijlocii nu sunt suficiente. Cu toate astea, majoritatea consideră că băncile au un rol important pentru buna funcționare a economiei autohtone.

Diferențe mari între bogați și săraci

Majoritatea românilor, respectiv 73,7%, sunt îngrijorați de diferențele dintre bogați și săraci, iar 70,6% cred că economia națională nu merge în direcția bună. Acest fapt este relevat și de faptul că doar 4,2% din populație apreciază că au o situație economică foarte bună, în timp ce 43,9% cred că starea financiară a familiei lor este proastă și foarte proastă.

 

Doar 58% dintre români au un cont bancar, comparativ cu 95%, media în statele UE, potrivit datelor Băncii Mondiale

×