x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Plăteşti o viaţă pentru o casă șubredă

Plăteşti o viaţă pentru o casă șubredă

de Daniela Ivan    |    30 Mai 2018   •   11:50
Plăteşti o viaţă pentru o casă șubredă

Multe dintre ansamblurile rezidențiale care se construiesc în Capitală sunt de proastă calitate, sunt departe de mijloacele de transport în comun şi a u suprafeţe mai mici decât cele ale apartamentelor comuniste. Cu toate astea, preţurile sunt în creştere şi au ajuns în prezent la cel mai mare nivel de după criza economică.

Din 37 de ansambluri rezidenţiale analizate, doar cinci au toate suprafeţele apartamentelor în conformitate cu prevederile legale. Cele mai mari probleme apar în cazul garsonierelor şi al apartamentelor de două camere, unde 70,2%, respectiv 57,9% dintre compartimentări nu respectă suprafeţele minime, arată un studiu Studio Interrobang la un târg de profil.

Prima Casă e şubredă sau prea mică

Dezvoltatorii încearcă să construiască cu costuri minime ca să le rămână un profit cât mai mare. Fac rabat de la calitate astfel încât să se poată încadra cu preţul locuinţei în programul Prima Casă care impune ca valoarea maximă a creditului să nu depăşească 60.000 de euro. În plus, cei care vor să construiască vile sunt condiţionaţi să se încadreze în valoarea de 100.000 de euro ca să beneficieze de cota de TVA redusă la 5%. Foarte puţini dezvoltatori riscă să treacă peste pragul de 60.000 de euro fără TVA având în vedere că marea majoritatea a celor care-şi cumpără o locuinţă nu pot achita o valoare mai mare. În plus, nici cei care au mai mulţi bani nu sunt dispuşi să sară de 100.000 de euro şi să plătească TVA de 19% în loc de 5%, spun agenţii imobiliari.

Cu 68.000 de euro, fără TVA,  se poate cumpăra fie un apartament înghesuit într-un cartier mărginaş, departe de orice mijloc de transport în comun, fie o casă tip duplex, construită din materiale ieftine, la 15-20 de kilometri de Bucureşti.

Ansambluri de blocuri în câmp

"Costurile reduse ale terenului de la periferia oraşului dictează în continuare poziţionarea noilor ansambluri rezidenţiale. Astfel, nu e de mirare că noii locatari ajung să petreacă chiar şi 50 de minute în trafic pentru a ajunge în centrul oraşului”, se arată în studiul citat.Totodată, aceste zone nu oferă acces facil la magazine alimentare, şcoli, transport în comun sau parcuri, lucru confirmat şi de rezultatul cercetării. Dintre cele 37 de ansambluri, doar 15 oferă cu adevărat toate aceste utilităţi la o distanţă de 10 minute de mers pe jos.

Legea locuinţei nu e respectată

Dacă s-ar ţine cont doar de compartimentările care respectă suprafeţele prevăzute în Legea Locuinţei, preţul mediu al unei garsoniere ar ajunge la 71.583 euro (fără TVA 5%), al unui apartament de două camere la 89.442 euro (fără TVA 5%), iar al unui apartament de trei camere ar ajunge la 118.270 euro (fără TVA 19%). Diferenţele sunt foarte mari. Acum preţul mediu al unei garsoniere este de 50.056 euro (fără TVA 5%), al unui apartament de două camere 68.897 euro (fără TVA 5%), iar al unui apartament de 3 camere, de 112.540 euro (fără TVA 19%).

Ce prevede legea

Suprafaţa minimă utilă (suma tuturor suprafețelor utile ale încăperilor, mai puţin balcoanele şi logiile) pentru o garsonieră este de 38 de mp, iar a celei construite (care cuprinde şi suprafețele logiilor, balcoanelor, precum și a cotei-părți din suprafețele părților comune ale clădirilor) este de minimum 58 mp. Pentru două camere suprafaţa utilă este de 52 de mp, iar cea construită de 81 mp, iar pentru trei camere de 66 mp, respectiv 102 mp. Dacă s-ar respecta aceste compartimentări, prevăzute în Legea locuinţei, preţul mediu al unei garsoniere ar ajunge la 71.583 euro (fără TVA 5%), al unui apartament de două camere la 89.442 euro (fără TVA 5%), iar al unui apartament de trei camere ar ajunge la 118.270 euro (fără TVA 19%).

 

×
Subiecte în articol: rezidentiale calitate proasta