x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Plăţile europene se reiau anul acesta

Plăţile europene se reiau anul acesta

05 Noi 2012   •   21:40
Plăţile europene se reiau anul acesta
Sursa foto: SORIN LUPSA/Agerpres
Primul program reluat va fi POS Competitivitate, urmat până la finele anului de POR, a anunţat Leonard Orban
Plăţile pentru Programul Operaţional Regional (POR) ar putea fi reluate până la sfârşitul acestui an, a declarat ieri Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene. La finele lunii octombrie, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) anunţa că circa 200 de milioane de euro reprezentând decontări de cheltuieli în relaţia cu Comisia Europeană (CE) vor fi blocate în urma presuspendării a cinci axe din POR.

Au fost presuspendate proiectele considerate prioritare de Elena Udrea, pe vremea când ocupa funcţia de ministru al Dezvoltării. Este vorba despre cinci din cele şase axe: Axa 1 – Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor, Axa 3 – îmbunătăţirea infrastructurii sociale, Axa 4 – Sprijinirea mediului de afaceri, Axa 5 – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, Axa 6 – Asistenţă tehnică, conform notificării Comisiei Europene. Măsura a fost adoptată în urma unei misiuni de audit care a verificat achiziţiile publice desfăşurate de beneficiari în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2011 pentru un eşantion de cereri de rambursare în valoare de 90 milioane de euro (139 de cereri de rambursare), echivalentul a 30,28% din totalul cheltuielilor decontate cu forul european. Problemele depistate sunt legate de domeniul achiziţiilor publice, al bunei gestiuni financiare, precum şi de prevenirea şi detectarea fraudei şi a conflictelor de interese.

Corecţii de până la 25%
Comisia Europeană a informat autorităţile române că a decis să presuspende cea mai mare parte din POS Transport şi Competitivitate. Pentru a proteja bugetul UE au fost propuse corecţii financiare pentru aceste programe şi pentru programul "Mediu", ce ar putea acoperi între 10% şi 25% din plăţi. România are la dispoziţie două luni pentru a reacţiona şi apoi pentru a demonstra că a luat toate măsurile necesare pentru a remedia deficienţele identificate şi că sistemele de gestionare şi control funcţionează în mod adecvat. Acest rezultat va trebui confirmat printr-un raport din partea Autorităţii Naţionale de Audit şi numai în acest caz Comisia va fi în măsură să reia plăţile. Procedura de presuspendare a fost declanşată de CE şi în cazul POSDRU, la începutul lunii august.

Orban a spus că Autoritatea de Management urma să emită în cursul zilei de ieri o decizie faţă de problemele apărute pe Programul Operaţional Sectorial de Creştere a Competitivităţii Economice. "Soluţiile sunt foarte clare: în momentul în care se constată probleme trebuie luate măsurile cele mai radicale, inclusiv mergând până la suspendarea temporară a activităţii unor anumite structuri. Implicaţiile sigur că trebuie să le gândeşti în momentul în care suspenzi activitatea unor structuri. Trebuie să te gândeşti cum să faci ca beneficiarii să nu fie afectaţi de o asemenea decizie şi trebuie ca activitatea să fie preluată de alte structuri. Aşteptăm o decizie a Autorităţii de Management pe Programul Operaţional Sectorial de Creştere a Competitivităţii Economice", a subliniat Leonard Orban.

Reorganizare radicală

Procedura de gestionare a fondurilor europene ar putea fi schimbată radical. Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, susţine ideea existenţei unui număr limitat de Autorităţi de Management (AM) care să fie în subordinea ministerelor, dar şi funcţionarea unui singur minister, în speţă MAEur, care să supravegheze procesul din zona fondurilor europene şi să ia decizii necesare atunci când situaţia o cere.

"Nu numai că anumite Autorităţi de Management au avut o abordare complet separată şi necoordonată faţă de alte AM-uri, dar s-a ajuns la situaţia în care Organisme Intermediare s-au transformat în stat în stat. S-a ajuns la aberaţii în care pentru aceleaşi operaţiuni existau operaţiuni complet diferite, care contrastau. Nu mai putem continua cu acest fel de coordonare. Eu susţin existenţa unui număr limitat de AM-uri în coordonarea unui singur minister, pentru că este logic ca politicile sectoriale să fie dezvoltate la nivel de ministere de serie. Sper ca acest model să fie implementat, deşi există o anumită rezistenţă din partea unora", a afirmat Orban.
Pe de altă parte, ministrul consideră că sectorul privat trebuie să fie implicat în gestiunea fondurilor europene, iar pe zonele unde există deficienţe este nevoie de organisme intermediare private, spune Leonard Orban.









×
Subiecte în articol: fonduri europene leonard orban