x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Pogea risipeşte banii

Pogea risipeşte banii

de Daniela Ivan    |    01 Iul 2009   •   00:00
Pogea risipeşte banii
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

În plină criză financiară, Ministerul de Finanţe aruncă banii pe fereastră şi face tot felul de cheltuieli care mai de care mai dubioase. Prime de vacanţă, cheltuieli pentru lenjerie, construcţii de sedii noi.



Bugetul Ministerului de Finanţe arată că ministrul Pogea nu a fost deloc mână strânsă atunci când a gestionat banul public, mai ales când a fost vorba despre salariaţii aflaţi în subordinea sa. Cele mai dubioase cheltuieli se referă la prime de vacanţă în valoare totală de 55.610.000 de lei, circa 13 milioane de euro, şi la cheltuieli cu construcţiile în valoare de 33,6 milioane de euro. Lor li se adaugă şi cheltuielile pentru concedii şi indemnizaţii care se ridică la 8.023.000 de lei, circa 1.910.714 de euro, sporuri pentru concedii de odihnă de 14.441.000 de lei, circa 32.000 de euro, cheltuieli pentru lenjerie 22.000 de lei etc. În replică, ministrul Pogea se apără şi spune că Ministerul de Finanţe este un minister mamut care are mai multe instituţii în subordine al cărui număr total de angajaţi se ridică la circa 33.000. Ministrul mai precizează că banii din buget destinaţi hranei pentru animale se referă la câinii pe care vama îi are şi pe care îi foloseşte în diferite situaţii.

CHELTUIELI ÎN LANŢ
Pogea susţine că Ministerul de Finanţe nu este o excepţie în ceea ce priveşte aceste cheltuieli, ci că toate ministerele beneficiază de prime de vacanţă, cheltuieli cu concediile de odihnă etc. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât guvernul nu mai poată să facă faţă la cheltuieli şi trimite salariaţi din companiile de stat în şomaj sau şomaj tehnic, în timp ce funcţionarii din ministere duc o viaţă de belferi. Primesc prime de vacanţă de sute de euro, ridică diurne de deplasare în ţară şi străinătate, sporuri care depăşesc de trei-patru ori salariile de încadrare. Şi asta în timp ce firmele sunt supuse la noi şi noi biruri, precum impozitul forfetar introdus de la 1 mai, menite să susţină dezmăţul guvernamental.

PROMISIUNI
Pe de altă parte, autorităţile ne-au prezentat aseară un set de măsuri anticriză, decise în şedinţa de ieri a Guvernului.

· Sistemul de garantare guvernamentală a creditelor din "Prima Casă" - menit să deblocheze piaţa imobiliară şi bancară - va fi extins şi în alte domenii importante ale economiei româneşti, precum agricultura şi administraţiile publice locale, a anunţat aseară premierul Emil Boc. Reamintim că pentru "Prima Casă", statul garantează creditele bancare contractate pentru achiziţionarea sau construcţia unei locuinţe, în limita a 60.000 euro.

· Guvernul acordă amânări de şase luni la plata datoriilor bugetare pentru firmele afectate de criză. De "reeşalonarea datoriilor" vor beneficia doar firmele care au acumulat datorii restante către stat şi care nu au mai respectat după 30 septembrie 2008 calendarul de plată din cauza crizei economice, dar anterior au achitat la timp obligaţiile. Cu condiţia ca firmele să îşi achite obligaţiile scadente lunar. Măsura este discriminatorie pentru firmele care "s-au dat peste cap" şi şi-au plătit la timp dările către stat.

· Fondul de contragarantare pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii va fi capitalizat cu 105 milioane lei.

· Toate datoriile restante ale statului faţă de companii, sub forma rambursărilor de TVA, vor fi achitate în 45 zile, prioritare fiind firmele ale căror restanţe de recuperat sunt cele mai vechi. (V.F.)

×
Subiecte în articol: economic